Drepturile romanilor care au lucrat in UE la pensie (Document)
03 February 2025 18:38 Lumea Banilor 1006Lumea Banilor vine cu noi precizari cu privire la pensiile romanilor. Concret, despre drepturile pe care le au cei care au lucrat intr-un stat membru al Uniunii Europene.
Astfel, potrivit Legii 360/2023, la deschiderea drepturilor de pensie pentru limita de varsta se valorifica si perioadele de incadrare in munca realizate de asigurati in cadrul unei organizatii internationale cu sediul pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene, Spatiului Economic European, Elvetiei sau pe teritoriul Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, in masura in care perioadele de incadrare in munca sunt confirmate de organizatia internationala.
In sistemul public de pensii, obligatiile si prestatiile de asigurari sociale se achita in moneda nationala. In cazul drepturilor salariale sau veniturilor asigurate stabilite in moneda altor tari, pe teritoriul Romaniei contributiile se platesc in lei la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Nationala a Romaniei valabil in data platii acestor drepturi.
In plus:
-Constituie stagiu de cotizare perioadele de timp pentru care asiguratii datoreaza si/sau platesc contributii de asigurari sociale in sistemul public de pensii din Romania, precum si in alte tari, in conditiile stabilite prin instrumente juridice internationale la care Romania este parte.
-La stabilirea prestatiilor de asigurari sociale se iau in considerare stagiile de cotizare realizate in sistemul public de pensii din Romania, precum si perioadele de asigurare realizate sau recunoscute conform legislatiei altor tari, in conditiile reglementate prin instrumente juridice internationale la care Romania este parte.
Stagiul de cotizare
O alta prevedere din lege se refera la perioadele care reprezinta, conform legii, stagiu de cotizare realizat in locurile de munca in conditii deosebite sau in conditii speciale. In aceste conditii, se acorda perioade suplimentare, care constituie stagiu de cotizare in conditii normale, dupa cum urmeaza:
(a) 4 luni pentru fiecare an lucrat in locuri de munca in conditii deosebite;
b) 6 luni pentru fiecare an lucrat in locuri de munca in conditii speciale.
De asemenea, constituie stagiu de cotizare in conditii normale de munca si perioadele suplimentare la vechimea in munca acordata in baza legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001 pentru perioadele realizate in grupa I si/sau a II-a de munca. Constituie stagiu de cotizare in conditii normale de munca si perioada suplimentara acordata pentru perioadele de stagiu de cotizare realizate in conditii deosebite si/sau speciale de munca dupa data de 1 aprilie 2001.
>>Legea 360/2023