Ciolacu, reactie dupa aparitia draftului de proiect pentru marirea impozitului pe dividende: "Exclus"
30 July 2024 10:31 Lumea Banilor 871UPDATE: 13.06
Premierul Marcel Ciolacu anunta pe Facebook ca nu exista niciun pachet cu astfel masuri fiscale care sa fi fost discutat in Guvern sau in Coalitie. Seful Executivului a declarat ca le-a cerut ministrilor sa nu mai avanseze nicio propunere fiscala in Guvern fara o consultare prealabila cu mediul de afaceri si cu societatea civila.
Iata declaratia lui Marcel Ciolacu:
"Exclud categoric toate speculatiile potrivit carora Guvernul ar pregati cresteri de taxe. Exclus! Nu exista niciun pachet cu astfel masuri fiscale care sa fi fost discutat in Guvern sau in Coalitie! Din acest motiv, le-am cerut ministrilor sa nu mai avanseze nicio propunere fiscala in Guvern fara o consultare prealabila cu mediul de afaceri si cu societatea civila.
Le solicit totodata sa fie mai atenti la comunicarea pe acest subiect! Nimeni nu are dreptul sa-si dea cu parerea despre tot felul de fantezii fiscale sub sigla Guvernului Romaniei! Deciziile se iau in Guvern! Orice alta cale de a arunca pe piata initiative personale, fara o validare politica prealabila in Coalitie, reprezinta o abatere pe care nu o vom lasa nesanctionata!".
Materialul initial:
Guvernul ar lucra la un proiect prin care se mareste impozitul pe dividende de la 8% la 10%. Potrivit profit.ro, s-ar pregati si eliminarea stimulentelor fiscale pentru angajatii din constructii.
Potrivit OUG 16/2022, "impozitul pe dividende se stabileste prin aplicarea unei cote de impozit de 8% asupra dividendului brut platit unei persoane juridice romane. Impozitul pe dividende se declara si se plateste la bugetul de stat, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se plateste dividendul.
Prin exceptie de la prevederile alin. (1) si (2), in cazul in care dividendele distribuite, potrivit legii, nu au fost platite pana la sfarsitul anului in care s-a aprobat distribuirea acestora, impozitul pe dividende aferent se plateste, dupa caz, pana la data de 25 ianuarie a anului urmator, respectiv pana la data de 25 a primei luni a anului fiscal modificat urmator anului in care s-a aprobat distribuirea dividendelor. Aceste prevederi nu se aplica pentru dividendele distribuite si neplatite pana la sfarsitul anului in care s-a aprobat distribuirea acestora".
In ceea ce priveste lucratorii din constructii, acestia sunt scutiti in prezent de la plata impozitului pe veniturile personale si o parte din contributiile sociale obligatorii. Concret, contributia la Pilonul II de pensii este optionala.
Posibile masuri care ar urma sa fie adoptate:
-Eliminarea stimulentelor fiscale pentru personalul angajat in sectorul constructiilor;
-Cresterea cotei de impozitare a dividendelor la 10%, corelat cu impozitarea majoritatii celorlalte forme de venit din capital.
In schimb, s-ar dori cresterea deducerilor personale de baza.