DOBANZILE BANCARE: ANUNTUL GUVERNATORULUI BNR – Mugur Isarescu, in direct: „Cel care are un credit scoate mai multi bani din buzunar”. Ce spune despre politica monetara (Video)

1203

sursa foto: youtube BNR

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a anuntat marti, 9 august 2022, in direct pe youtube, intr-o conferinta de presa, ca perioada dobanzilor puternic real negative, si mici, rate mici de dobanda, chiar la credite, este o perioada depasita.


Isarescu a precizat ca a ne raporta la ce au fost acum 4, 5, 6, 10 ani dobanzile, nu cred ca ne ajuta. Potrivit sefului Bancii Centrale, ne raportam la o situatie care nu se va mai repeta.
Guvernatorul BNR a recunoscut ca romanii cu credite scot mai multi bani din buzunar:

„Dobanzile in domeniul nostru, rata de politica monetara, se indreapta spre o anumita normalitate. Sa nu uitam, sunt inca cam la jumatate fata de rata inflatiei, si avem inca dobanzi real negative”.

Iata declaratiile facute de Mugur Isarescu:

Perioada dobanzilor puternic real negative, si mici, rate mici de dobanda, chiar la credite, este o perioada depasita. A ne raporta la ce au fost acum 4,5,6, 10 ani dobanzile, nu cred ca ne ajuta. Ne raportam la o situatie care nu se va mai repeta.
Peste tot, normalizarea situatiei inseamna sa mearga treptat, unii in pasi mai rapizi, cum au cei fost din Ungaria, Polonia, Cehia, altii cu pasi mai scazuti, noi cam pe la mijloc, spre dobanzi real pozitive, dobanzi normale. O dobanda normala, intr-o perioada normala fara inflatie, este pe undeva intr-o rata de politica de dobanda monetara intre 3 si 6 la suta. Este o ratal normala, nu anormala. (…).
Cel care are un credit scoate mai multi bani din buzunar. Dobanzile in domeniul nostru, rata de politica monetara, se indreapta spre o anumita normalitate. Sa nu uitam, sunt inca cam la jumatate fata de rata inflatiei, si avem inca dobanzi real negative”.

Dobanda cheie

Banca Nationala a Romaniei a decis vineri, 5 august 2022, majorarea dobanzii cheie.
Astfel, rata dobanzii de politica monetara se majoreaza la nivelul de 5,50 la suta pe an, de la 4,75 la suta pe an, incepand cu 8 august 2022.
Banca Centrala a mai decis si pastrarea controlului ferm asupra lichiditatii de pe piata monetara:

Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei, intrunit in sedinta de astazi, 5 august 2022, a hotarat urmatoarele:
-majorarea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 5,50 la suta pe an, de la 4,75 la suta pe an, incepand cu data de 8 august 2022;
-majorarea ratei dobanzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 6,50 la suta pe an, de la 5,75 la suta pe an, si cresterea ratei dobanzii la facilitatea de depozit la 4,50 la suta, de la 3,75 la suta pe an, incepand cu data de 8 august 2022;
-pastrarea controlului ferm asupra lichiditatii de pe piata monetara;
-mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si in valuta ale institutiilor de credit”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole