Grid star
banci

DOBANDA LA CREDITE – BNR cere revizuirea limitelor dobanzii (Document)

Proiectul de Regulament pentru modificarea si completarea Regulamentului Bancii Nationale a Romaniei 20/2009 privind institutiile financiare nebancare a fost pus in dezbatere publica.

BNR arata ca in contextul evolutiei, in cursul ultimului an, a ratei dobanzii aferente facilitatii de creditare permanenta acordate de catre institutie (rata Lombard), avand in vedere necesitatea continuarii activitatii de creditare la nivelul institutiilor financiare nebancare (IFN), precum si importanta mentinerii unei abordari prudente in derularea acestei activitati, a fost considerata necesara eliminarea legaturii criteriilor de inscriere a IFN in Registrul special cu rata Lombard.
Ca urmare, in cazul creditelor de consum cu durata initiala de peste 90 de zile proiectul propune revizuirea limitelor DAE prevazute la art. 26 alin. (1) lit. d) pct. (iii) din Regulamentul BNR nr. 20/2009, in sensul stabilirii unui prag fix de 50% pentru creditele de consum acordate in lei, respectiv 33,3% pentru creditele de consum acordate in valuta sau indexate la cursul unei valute.

Cand intra in vigoare

Potrivit proiectului, aceste modificari urmeaza sa opereze incepand cu trimestrul III al anului 2021, respectiv raportarea la noile limite ale DAE se va face incepand cu data de 1 iulie 2021, fiind evidentiata in raportarile transmise de IFN in luna octombrie 2021 (in termen de 25 de zile de la incheierea trimestrului pentru care se intocmeste raportarea):

Termenul de intrare in vigoare a fost stabilit astfel incat sa permita efectuarea ajustarilor necesare ale sistemelor de raportari ale IFN si ale Sistemului de raportari directe catre BNR (RAPDIR) legate de evaluarea indeplinirii noilor criterii.
Suplimentar, ca urmare a unor necesitati rezultate din practica, proiectul propune unele interventii pentru a facilita realizarea de catre BNR a evaluarii informatiilor privind IFN:
-completarea Declaratiei pe proprie raspundere - Anexa nr. 2a la Regulamentul BNR nr. 20/2009 cu informatii privind domiciliul/resedinta din ultimii trei ani a persoanei in cauza;
-simplificarea documentatiei pentru modificarile in situatia caselor de amanet si a caselor de ajutor reciproc referitoare la starea entitatii.
Totodata, avand in vedere faptul ca potrivit Ordinului BNR nr. 6/2015 pentru aprobarea Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, IFN nu mai inregistreaza imobilizari necorporale in curs, soldul acestui cont fiind preluat in contul Alte imobilizari necorporale, a fost propusa modificarea corespunzatoare a art. 60 alin. (2) lit. h) si a anexei nr. 4 la Regulamentul BNR nr. 20/2009”.

*Cititi aici proiectul

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani