Grid star
companii

DISCIPLINAREA MULTINATIONALELOR – Consiliul UE cere Parlamentului European adoptarea rapida a unei directive ce va obliga corporatiile la mai multa transparenta

Parlamentul European trebuie sa adopte cat mai repede propunerea de directiva care, odata intrata in vigoare, va obliga la mai multa transparenta corporatiile care activeaza in Uniunea Europeana. Ne referim la transparenta legata de impozitele pe care aceste corporatii le platesc in fiecare tara in care activeaza.

Este pozitia adoptata de catre Consiliul Uniunii Europene in sedinta de miercuri, 3 martie 2021, ambasadorii statelor-membre ale Consiliului UE mandatand presedintia portugheza a Consiliului sa se angajeze in negocieri cu Parlamentul European pentru adoptarea rapida a propunerii de directiva privind divulgarea informatiilor legate de impozitul pe venit de catre anumite intreprinderi si sucursale – propunere cunoscuta sub acronimul CBCR („country-by-country reporting” – „raportare in functie de fiecare tara”).

Directiva le va impune corporatiilor multinationale sau celor independente cu un venit consolidat total de peste 750 de milioane de euro pe an in ultimele doua exercitii financiare consecutive (indiferent daca firma are sediul in UE sau in afara acesteia) sa dezvaluie public, intr-un raport specific, impozitul pe venit pe care il platesc in fiecare stat-membru, impreuna cu alte informatii fiscale relevante.

Bancile sunt exceptate de la prezenta directiva, deoarece ele sunt obligate sa dezvaluie informatii similare in temeiul altei directive, ce poarta numarul 2016/1164 si care a fost adoptata in 12 iulie 2016.

Pentru a evita sarcinile administrative disproportionate asupra companiilor implicate si pentru a limita informatiile divulgate la ceea ce este absolut necesar pentru a permite un control public eficient, actualul proiect de directiva prevede o lista completa si finala a informatiilor care urmeaza sa fie facute publice. Raportarea va trebui sa aiba loc in termen de 12 luni de la data bilantului exercitiului financiar in cauza.

Cum se vor putea fofila corporatiile

Totusi, exista si un avantaj pentru corporatii. Directiva – aflata deocamdata in stadiul de proiect – stabileste conditiile in care o companie poate obtine amanarea divulgarii pentru cel mult sase ani. De asemenea, directiva stipuleaza cine poarta responsabilitatea reala pentru asigurarea respectarii obligatiei de raportare.

Statele-membre vor avea la dispozitie doi ani pentru a transpune directiva in legislatia nationala.

Pasii urmatori

Pe baza mandatului de negociere convenit, presedintia portugheza va explora impreuna cu Parlamentul European posibilitatea unui acord pentru adoptarea rapida a directivei in a doua lectura.

Propunerea de directiva, prezentata in aprilie 2016, are in vedere modificarea Directivei 2013/34 si face parte din planul de actiune al Comisiei Europene privind un sistem mai echitabil de impozitare a societatilor. Parlamentul European a aprobat proiectul cu amendamente in prima lectura, la 27 martie 2019.

* Cititi aici propunerea de directiva in limba engleza

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani