DIN CE IN CE MAI RAU – 90 de tari din 122 se afla in recesiune economica
11 November 2020 17:39 Lumea Banilor 1184Este din ce in ce mai rau. Si nu vorbim despre un film, ci despre realitatea crunta de la nivel mondial. Rezultatele sunt catastrofale: avem 90 de tari dezvoltate, din totalul de 122 care se afla in recesiune economica. Mai mult, deficitul a atins 1.700 miliarde dolari in 2020.
Vestile proaste vin de la Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD), care prevede o scadere de 700 miliarde dolari a tarilor aflate in dezvoltare si o pierdere de o mie de miliarde de dolari a cheltuielilor publice, noteaza Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), in raportul emis miercuri, 11 noiembrie 2020.
Astfel, OECD a raspuns acestei situatii fara precedent, argumentand ca micsorarea finantarilor private este determinata de urmatorii factori:
- scaderea investitiilor de portofoliu;
- scaderea investitiilor straine directe;
- scaderea remitentelor trimise acasa de muncitorii migranti.
Mai mult, in acest context tragic, deficitul de 1.700 miliarde dolari aferent anului 2020 este anexat la pierderile existente de 2.500 miliarde ale finantarii anuale pentru tarile in dezvoltare.
Intre timp, efectele sunt vizibile si ne afecteaza pe toti (state mai mici sau mai mari, mai dezvoltate sau mai putin dezvoltate). Prin urmare, 90 de tari din totalul de 122 de tari dezvoltate, se afla in recesiune economica, intr-un context comun: criza sanitara care afecteaza sectoare ca: turismul, productia si marfurile, ma este subliniat in raportul ASF emis miercuri, 11 noiembrie 2020.
Cu toate ca activele financiare globale sunt la valoarea cea mai ridicata de la criza financiara globala, 80% din aceste active sunt detinute de economiile avansate. Totodata, lipsa unor criterii universal acceptate se reflecta intr-un nivel scazut al impactului lor asupra dezvoltarii durabile.
Conform raportului, realocarea a doar 1,1% din activele totale detinute de banci, investitori institutionali sau manageri de active, mai exact, 4.200 miliarde dolari, ar fi suficiente pentru a acoperi lacunele din finantarea dezvoltarii durabile.