DIMINUAREA CERERII PENTRU CREDITELE IMOBILIARE - Anuntul BNR
02 September 2020 11:24 Bogdan Galca 1204Diminuarea cererii pentru creditele imobiliare. Banca Nationala a Romaniei condusa de Mugur Isarescu (foto stanga, langa Ludovic Orban) a facut anuntul.
La polul opus, bancile estimeaza cresterea cererii in cazul creditelor de consum, se arata in sondajul privind creditarea companiilor nefinanciare si a populatiei, dat publicitatii de BNR.
Potrivit sondajului, cel de-al doilea trimestru al anului 2020 a marcat o inasprire a standardelor de creditare pentru ambele categorii de credite destinate populatiei (94,4 la suta procent net din banci in cazul creditelor de consum, respectiv 65,5 la suta procent net din banci pentru creditele imobiliare).
In urmatorul trimestru (T3 2020), institutiile de credit estimeaza mentinerea relativ constanta a standardelor de creditare pentru imprumuturile destinate populatiei pentru achizitia de locuinte si terenuri. In cazul creditelor de consum, aproximativ jumatate dintre banci se asteapta la pastrarea nemodificata a standardelor, 21 la suta prognozeaza cresterea intr-o oarecare masura a restrictivitatii, iar 17 la suta mizeaza pe relaxarea acestora.
Diminuarea cererii pentru creditele imobiliare. Bancile sunt tot mai restrictive
In paralel cu diminuarea cererii pentru creditele imobiliare, BNR arata ca standardele de creditare pentru un procent net de circa 20 la suta din banci au devenit mai restrictive in T2 2020, pe fondul inaspririi acestora pentru toate tipurile de maturitati atat in cazul corporatiilor, cat si in cel al IMM. Cu toate acestea, majoritatea bancilor au mentinut constante standardele de creditare.
In T3 2020, 75 la suta din banci prognozeaza mentinerea constantaa standardelor de creditare. In procent net de circa 25 la suta, institutiile de credit estimeaza inasprirea standardelor de creditare, mai ales pe palierul creditelor aferente IMM, indiferent de scadenta.
In T2 2020, pentru aproximativ o treime din banci, riscul de credit la nivelul sectorului companiilor nefinanciare a fost apreciat ca fiind in crestere. In opinia unei ponderi de peste 50 la suta din banci, pentru majoritatea sectoarelor de activitate riscul de credit s-a mentinut relativ constant, exceptii fiind turismul si transporturile.