Grid star
eveniment

DICTATURA SANITARA A DISTRUS DEMOGRAFIA – „Restrictiile au impiedicat tratamentele bolnavilor de altceva decat COVID”

Restrictiile cauzate de pandemia de coronavirus au produs mii sau chiar zeci de mii de morti in ultimele noua luni – romani care au decedat din cauza ca, din cauza masurilor impuse in numele pandemiei de COVID-19, nu au avut acces la tratamente.

Alarmanta concluzie a fost trasa vineri, 11 decembrie 2020, de catre eminentul statistician Vasile Ghetau (foto), directorul Centrului National de Cercetare Demografica, intr-o interventie la Digi24.

Discutia a pornit de la faptul ca Institutul National de Statistica a raportat vineri 27.491 de morti pentru luna octombrie, cu 5.518 mai multi decat in luna septembrie si cu 6.412 mai multi decat in octombrie 2019. In acelasi timp, a scazut numarul nasterilor. Doar putin peste 16.500 de copii s-au nascut in octombrie 2020, cu 1.490 mai putini decat in septembrie.

Cresterea extrem de dura si importanta a deceselor provine din alte cauze, una fiind legata de faptul ca restrictiile au impiedicat tratamentele spitalicesti si de alta natura ale celor bolnavi de alte maladii decat coronavirus. - Vasile Ghetau

Profesorul Ghetau a atras atentia ca cele 27.500 de decese din octombrie 2020 reprezinta un nivel neobisnuit de mare pentru o astfel de luna, numere asemanatoare inregistrandu-se nu mai devreme de anii 2003 si chiar 2000.

Cresterea mortalitatii in luna octombrie a fost agravata de mentinerea tendintei de scadere a natalitatii, a subliniat Vasile Ghetau, statisticianul atragand atentia ca declinul natalitatii din pandemie a avut drept cauze tocmai restrictiile, care i-au facut pe romani sa amane sau chiar sa renunte definitiv la conceperea unui copil, din cauza evidentelor incertitudini.

Redam declaratiile complete ale profesorului Vasile Ghetau:

Acest numar de decese de 27.500 este neobisnuit de mare pentru luna octombrie daca privim istoria postbelica demografica a Romaniei. 27.000 [de decese] s-au mai inregistrat in decembrie 2003 si-n ianuarie 2000. Deci cu multi ani inainte.

Daca privim aceasta cifra – 27.500 – si punem alaturi cifra cu decesele prin Covid-19 (adica 2.140), putem usor remarca faptul ca aceasta crestere a mortalitatii in octombrie nu provine din coronavirus, ci s-a produs prin alte cauze de deces. Cand vom vedea distributia deceselor pe luni si cauzele de deces, vom putea vedea unde anume a existat aceasta crestere teribila a mortalitatii.

Cresterea extrem de dura si importanta a deceselor provine din alte cauze, una fiind legata de faptul ca restrictiile au impiedicat tratamentele spitalicesti si de alta natura ale celor bolnavi de alte maladii decat coronavirus.

Dupa datele publicate de INS, aproape toate decesele au loc dupa varsta de 70 de ani. Este o cifra stabila si creste in ultimii ani ca pondere. Observam ca decesele 's-au mutat' de la 60 ani si peste la 70 de ani si peste. Acestea se situeaza la 75%. Si mortalitatea prin Covid, dupa cum ati vazut, este tot la varste foarte inaintate, cu predilectie: intre 70 si 80 de ani.

Scaderea naturala a populatiei in luna octombrie o putem estima la nivelul anului la nivelul de 93.000 de locuitori. In ultimul an, scaderea naturala a fost in jur de 70.000 de locuitori. Deci e o diferenta foarte mare. Ceea ce inseamna ca in aceste conditii, vom ajunge la sfarsitul anului la o populatie de 19,1 [milioane de locuitori] si in 2022, in mod sigur, sub 19 milioane de locuitori.

Natalitatea a fost in scadere moderata, dar constanta, din pacate. Deci numarul de nascuti va fi cu vreo 7-8.000 – dupa estimatiile mele – la nivelul anului. Din reducerea numarului de nascuti si ascensiunea numarului de decese, rezulta tocmai aceasta crestere foarte importanta a scaderii naturale (n.r. accentuarea sporului natural negativ) la 93.000 de locuitori.

Natalitatea este un fenomen foarte sensibil la contextul economic, social, politic si cel medical. Or, este evident ca un numar de nasteri au fost amanate. De altfel, studiile internationale arata ca impactul pandemiei este printre altele de a amana nasterile care la inceputul anului erau planificate pentru acest an. Sunt doua feluri de reactii pe care le putem observa. Unu: amanarea nasterii. Si doi (in unele tari): renuntarea definitiva la venirea copilului pe lume in 2020.

Deci contextul a influentat. In plus, natalitatea scazuta este de mai multa vreme o realitate dura in tara noastra, iar ce s-a intamplat in materie de pandemie a accentuat evolutia negativa – in sensul amanarii nasterii in cele mai multe cazuri”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani