DIAGNOSTICELE IN PERICOL – Presedintele RENAR, semnal de alarma de Ziua Mondiala a Metrologiei: „Romania nu are laboratoare acreditate de etalonare a echipamentelor si aparatelor cu functii de masurare din sanatate”. Nu avem reglementari care sa transpuna
Medicii romani pot gresi diagnosticele inclusiv din cauza faptului ca nu dispun de aparate medicale de masura cu o precizie corespunzatoare. Iar la orizont nu se intrevede nimic imbucurator, cata vreme Romania nu dispune de laboratoare acreditate unde asemenea aparate si echipamente medicale sa poata fi etalonate.
Semnalul de alarma a fost tras de catre inginerul si profesorul universitar Fanel Iacobescu (foto), presedintele Societatii Romane de Masurari si al Organismului National de Acreditare – RENAR – cu ocazia Zilei Mondiale a Metrologiei. Ziua marcheaza semnarea Conventiei Metrului, la Paris, in data de 20 mai 1875. Aceasta conventie reprezinta primul tratat diplomatic international menit sa asigure uniformitatea unitatilor de masura si a masurarilor in lume.
Chiar daca in Romania nu exista laboratoare acreditate de etalonare a echipamentelor de masurare din sanatate (in ciuda insistentelor venite din partea medicilor, a managerilor si a altor specialisti din sanatate), exista o minima speranta: un singur laborator, care are specialisti in acest domeniu, si-a exprimat intentia de a solicita acreditarea, explica presedintele RENAR.
Radacina problemei sta chiar in legislatie – mai precis, in lipsa ei. Romania nu are nicio reglementare care sa oblige la etalonarea mijloacelor de masurare din sanatate in conditiile prevazute de Regulamentul 765/2008 al Parlamentului European si al Consiliului din 9 iulie 2008 de stabilire a cerintelor de acreditare si de supraveghere a pietei in ceea ce priveste comercializarea produselor, mai arata Iacobescu.
Prezentam intregul comunicat semnat de Fanel Iacobescu:
„La 20 mai 1875 se semna, la Paris, Conventia Metrului (primul tratat diplomatic international) care avea ca misiune principala asigurarea uniformitatii unitatilor de masura si a masurarilor in lume.
O expresie a recunoasteril efectelor pozitive, incomensurabile, ale adoptarii Conventiel Metrului o reprezinta hotararea Conferintei Generale de Masuri si Greutati ca, in fiecare an, acest moment istoric sa fie aniversat la 20 mai; aceasta zi a fost declarata Ziua Mondiala a Metrologiei.
Anul acesta, tematica propusa de organele Conventiei Metrului (BIPM si CIPM) (n.r. Bureau International des Poids et Mesures / Biroul International de Masuri si Greutati, respectiv Comite International des Poids et Mesures / Comitetul International de Masuri si Greutati) se refera la importanta masurarilor in sanatate.
La nivel international, autoritatile statelor stabilesc reglementari pentru protectia persoanelor fizice si juridice impotriva masurarilor inexacte. In acest sens, domeniul sanatatii este esential.
Diagnosticul corect se stabileste pe baza unor masurari cu exactitate corespunzatoare.
Asigurarea increderii in rezultatele masurarilor, respectiv exactitatea, corectitudinea si trasabilitatea se asigura prin etalonari. La nivelul Uniunii Europene, conform prevederilor Regulamentului Parlamentului si Consiliului nr. 765/2008, evaluarea conformitatii se efectueaza de laboratoare acreditate de organismele nationale de acreditare; etalonarea este o activitate de evaluare a conformitatii.
La nivel national, nu exista laboratoare de etalonare a echipamentelor, aparatelor cu functii de masurare din sanatate, acreditate. Un singur laborator, care are specialisti in acest domeniu, si-a exprimat intentia de a solicita acreditarea. Sunt, totusi, manageri, medici, alti specialisti din sanatate care solicita astfel de etalonari pentru a fi siguri ca masurarile clinice sunt corecte.
Dar reglementarile din Romania nu prevad necesitatea si obligativitatea etalonarii mijloacelor de masurare din sanatate in conditiile prevazute de Regulamentul 765/2008, de alte reglementari corespunzatoare la nivel european si international.
Aceasta sarbatoare imi ofera prilejul de a ma adresa autoritatilor nationale competente, pentru a reglementa domeniul masurarilor in sanatate, pentru a asigura increderea personalului medical si cetatenilor in rezultatele masurarilor
si, in final, in serviciile medicale din Romania.
Va urez Dumneavoastra, tuturor celor care activati in domeniul masurarilor, domeniu vast, de mare competenta si responsabilitate,
La Multi Ani!
Prof. univ. dr. ing. Dr. honoris causa
Fanel IACOBESCU
Presedinte al Societatii Romane de Masurari
Membru al Consiliului General al Confederatiei Internationale a Masurarilor
Presedinte al Organismului National de Acreditare – RENAR”.