Grid star
business capital

DEZVOLTAREA ECONOMIEI RURALE – Romania si Bulgaria intaresc colaborarea

Dezvoltarea economiei rurale este posibila prin implementarea programului “Leader” (Dezvoltare locala plasata sub responsabilitatea comunitatii). Discutiile s-au purtat la cel mai inalt nivel: intre oficialii romani (Adrian Oros, ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale) si Desislava Taneva (ministrul agriculturii bulgar), informeaza Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR), intr-un comunicat emis marti, 06 octombrie 2020.

Mai exact, evenimentul este organizat de catre Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR), impreuna cu “Federatia LEADER Romania” si se bucura de o participare la nivel inalt, fiind prezent ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale din tara noastra, Adrian Oros, ministrul Agriculturii din tara vecina, Desislava Taneva, precum si alti oficiali ai celor doua ministere de resort. Comisia Europeana a fost si ea reprezentata.

Scopul evenimentului este acela de a intari si promova o colaborare cat mai buna si fructuosa in domeniul dezvoltarii rurale din zona Balcanilor. Aceste lucruri se pot concretiza prin facilitarea schimbului de experienta, de idei, de informatii si de bune practici.

Totodata, scopul secund este acela de a incuraja si de a sprijini autoritatile din statele membre participante sa creeze conditiile necesare pentru utilizarea in mod corect si eficient a instrumentelor specifice dezvoltarii locale in acordurile de parteneriat si de includere a acestora in cadrul programelor aferente.

Iata explicatiile principalilor oficiali prezenti la eveniment:

Adrian Oros, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, a declarat:

Despre LEADER stim cu totii ca este el insusi o abordare inovativa in cadrul Programului de Dezvoltare Rurala a Uniunii Europene. De asemenea, experienta a aratat ca LEADER poate juca un rol important in colectarea unor raspunsuri la problemele rurale vechi si noi, devenind cu soi de laborator pentru consolidarea capacitatilor locale si testarea unor modalitati noi de satisfacere a nevoilor comunitatilor rurale. In viitoarea perioada de programare financiara, post 2020, GAL - urile vor fi in continuare sprijinite pentru elaborarea si implementarea strategiilor de dezvoltare locale, tinand cont de nevoile identificate.

Mihai Moraru, Director General AFIR, a precizat:

Atat Romania, cat si Bulgaria au un trecut comun de-a lungul istoriei si, chiar evenimentul de azi este dovada ca am pasit impreuna si in ceea ce priveste dezvoltarea rurala. Mi-as dori ca, in viitoarea perioada de programare financiara, Strategiile de Dezvoltare Locala (SDL) sa fie mult mai aplicate catre nevoile reale ale comunitatilor. Grupurile de Actiune Locala trebuie sa devina un pivot pentru perioada urmatoare si sa contribuie la punerea in valoare a satului romanesc. A hrani o populatie atat de numeroasa in lume este o mare responsabilitate. Suntem intr-un punct critic, de inflexiune. Obiectivul Farm to fork (din ferma in farfurie), adica hrana de calitate, este o provocare foarte mare pentru noi toti.

Demn de retinut sunt cele trei teme abordate in cadrul discutiilor. Este vorba despre:

- Sate inteligente;

- Abordari inovatoare teritoriale;

- Elaborarea unor propuneri de catre Comisia Europeana cu privire la subiectele discutate, mai este subliniat in comunicatul emis de AFIR.

Programul Leader (Legaturi intre actiunile de dezvoltare a economiei rurale este o initiativa a Uniunii Europene de sprijinire a proiectelor de dezvoltare rurala initiate la nivel local, in vederea revitalizarii zonelor rurale si crearii de locuri de munca. Programul Leader reprezinta o abordare care ofera noi oportunitati de dezvoltare rurala punand bazele identificarii nevoilor locale, intaririi capacitatii de dezvoltare si implementarii strategiilor locale de dezvoltare in vederea conservarii patrimoniului rural si cultural, dezvoltarii mediului economic si imbunatatirii abilitatilor organizatorice ale comunitatilor locale.

*Cititi aici comunicatul integral emis de AFIR

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani