Grid star
antreprenoriat

DEZVOLTAREA AGRICULTURII - Folosirea ingrasamintelor pentru realizarea unor productii profitabile

Fondatorul Agrimasat, Cosmin Daniel Ion, vorbeste despre dezvoltarea agriculturii in Romania, dar si despre cum fermierii pot realiza eficientizarea culturilor.

Acesta precizeaza intr-un material publicat de foodbiz.ro ca evolutia tehnologiei si transformarea digitala sunt concepte ce se vad din ce in ce mai mult in viata noastra in agricultura, iar accelerarea tehnologica este impresionanta.

Foodbiz.ro despre Cosmin Daniel Ion:

"Agricultura de precizie, combaterea risipei alimentare, randamente mari la hectar sunt cuvinte la ordinea zilei pentru orice fermier care se respecta. Din pasiune si dorinta de a contribui la dezvoltarea si inovarea agriculturii din Romania, a luat nastere si Agrimasat, companie fondata de Cosmin Daniel Ion.
Daca la inceput, s-a plecat de la ideea ca folosirea ingrasamintelor pentru realizarea unor productii profitabile trebuie facuta pe baza unor previziuni realiste, care sa tina cont de conditiile pedoclimatice locale, de potentialul productiv al culturilor si nivelul tehnologic al unitatii agricole, in timp, au fost dezvoltate mai multe solutii ce tin de aplicarea variabila a ingrasamintelor, dar si de irigarea variabila.
Cu aceste instrumente, fermierii isi pot realiza eficientizare a culturilor, reduce cantitatea de ingrasaminte folosite si isi pot creste randamentele.
‘Agrimasat a luat nastere din pasiunea si dorinta de a contribui la dezvoltarea si inovarea agriculturii din Romania, inainte de toate, eu ma consider fermier, un om care iubeste sa lucreze pamantul si este pasionat de ceea ce face. Am plecat de la ideea vehiculata in mass-media ca fermele mici si mijlocii nu pot fi eficiente din punct de vedere economic si am ajuns la veriga slaba, care am considerat ca este tehnologia. Evolutia tehnologiei si transformarea digitala sunt concepte ce se vad din ce in ce mai mult in viata noastra in agricultura, iar accelerarea tehnologica este impresionanta. Din punctul nostru de vedere, cine nu se adapteaza la evolutia tehnologica pe termen mediu sau lung nu prea are sanse sa supravietuiasca in domeniul agricol. Din pasiunea pentru tehnologie si placerea de a experimenta si a testa lucruri inovatoare, am creat proiectul Agrimasat pentru a contribui la eficientizarea culturilor agricole, folosind abordari sanatoase si sustenabile’, a declarat pentru FoodBiz Cosmin Daniel Ion.

Cresterea productivitatii

Acesta spune ca in baza datelor obtinute de la fermieri, s-a observat ca productivitatea a crescut cu 6%, avand potential de crestere de pana la 10%, dupa incheierea unui ciclu de cinci ani. De asemenea, s-a imbunatatit eficienta aplicarii ingrasamintelor chimice cu 9%, existand potential de a atinge 30%, iar utilizarea erbicidelor a fost redusa cu 9%, cu potentialul de scadere de pana la 15%, deocamdata.
In acelasi timp, utilizarea combustibililor fosili, motorina, s-a redus cu 6%, potentialul de scadere fiind de 16%, iar utilizarea apei a scazut cu circa 4%, existand un potential de scadere in continuare de pana la 21%, in conditiile in care 2020 a fost un an secetos.
'Scopul in ceea ce priveste productia medie pe hectar este ca fermierul sa atinga un 1.000 euro/ha profit brut anual sau, altfel spus, tot fermierul din Romania trebuie sa aiba peste 7,5 tone de grau la hectar, peste 4 tone de floarea soarelui sau rapita si peste 10 tone de porumb pe hectar.
Sunt sigur ca se ating aceste cifre, pentru ca am testat pe soiul Glosa in Dobrogea si inclusiv anul trecut am obtinut peste 9 tone pe hectar, ceea ce inseamna ca se poate”
, a mai precizat fondatorul Agrimasat.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani