Dezvoltare durabila, saracie si excludere sociala
21 April 2024 10:38 Lumea Banilor 1296Gheorghe Piperea, avocat
De precizat, dintru inceput, ca Eurostat a publicat un raport in 2020 din care rezulta ca, la nivelul lui 2019, in UE existau 130 de milioane de persoane aflate la sau sub pragul saraciei.
Pandemia si crizele care s-au sudat de atunci, precum si razboiul, nu au determinat reducerea, ci cresterea acestui numar uluitor de saraci ai UE. In ciuda indatorarii masive si iresponsabile a statelor UE (dupa „principiul” quoi qu’il en coute/whatever it takes) pentru a se reduce riscul de saracie asociat pandemiei, in ciuda PNRR, un plan in valoare de 750 de miliarde de euro de salvare de la faliment a statelor care s-au aruncat in acest tip de demers, saracia nu a fost combatuta. Saracia a accelerat si a ajuns sa determine foamete. Saracia este cel mai nemilos motiv de excluziune sociala si de inegalitate de destin.
Important de retinut este ca :
(i) actuala privare de resurse si de sanse este doar inceputul a ceea ce va sa vina dupa 2024 – falimente sistemice, supra-indatorare si ruina si
(ii) a fost precedat de criza de supra-indatorare bancara.
Dupa o perioada de relativa deschidere a instantelor si a CJUE catre drama consumatorilor (semi)faliti de creditele luate inainte de falimentul Lehman Brothers, incepand cu 2015 practica judiciara si chiar reglementarile UE au glisat din nou catre sustinerea intereselor financiare ale bancilor si ale celorlalti creditori financiari, impotriva intereselor consumatorilor. Or, bancile sunt printre principalii finantatori ai loby-ului politic, in timp ce oamenii simpli si salariatii sunt pe cont propriu ...
In conditiile in care Romania oferea un model de reglementare in privinta tratamentului echitabil al supra-indatorarii, sub forma Legii darii in plata nr.77/2016 si a proiectelor de lege de plafonarea a dobanzilor bancare excesive (camataresti), UE a emis un proiect de directiva, aflat inca la prima lectura, care incearca unele solutii la aceste probleme majore care erodeaza averile, sanatatea fizica si mentala si increderea in viitor a consumatorilor (inclusiv salariati) inca din 2015, cand explozia cursului de schimb si a dobanzilor a distrus vieti si a determinat evacuari ale unor intregi familii din locuintele lor, efectuate de creditorii care au practicat in mod iresponsabil (si inca mai practica) imprumuturile pradatoare.
Modelul romanesc de echilibrare a contractelor ipotecare si de stergere a datoriilor reziduale ale debitorilor trebuie ridicat la rang de directiva.
Altfel, lucratorii, persoanele care realizeaza venituri din activitati independente, profesiile liberale, intreaga clasa de mijloc eurpeana risca sa intre in colaps si, odata cu ei, bugetele publice, inclusiv cele dedicate razboiului, armatei, luptei cu schimbarile climatice, pandemiilor si tuturor celorlalte politici publice europene.
In final, as spune ca trebuie sa fim atenti ca, in intentia de a primeni apa din copaie, sa nu aruncam si copilul odata cu apa ...
Sursa: Facebook Gheorghe Piperea