Grid star
criptomonede

DEZVALUIRI DIN CULISELE PRIMEI LICITATII PUBLICE CU BITCOIN DIN ROMANIA – Institutia de stat care „face de ras” bancile speriate de tehnologia blockchain

Agentia Nationala de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) a valorificat, in premiera, la inceputul lunii octombrie 2020, monede virtuale Bitcoin (BTC) si Ethereum (ETH) intr-o licitatie publica. Tranzactia s-a finalizat cu succes cateva saptamani mai tarziu, iar criptomonedele din portofelul ANABI au ajuns in portofelul virtual al castigatorului licitatiei in deplina legalitate si cu respectarea tuturor prevederilor legale privind combaterea spalarii banilor. Reusita licitatiei creeaza un precedent important in Romania, in contextul in care bancile, influentate si de pozitia BNR care a calificat criptomonedele ca „active speculative extrem de volatile si riscante”, au decis, in lant, la inceputul lui 2018, sa inchida conturile clientilor crypto.

La momentul anuntului privind licitatia, surse din piata crypto din Romania au spus, pentru Lumea Banilor, ca potentialul castigator ar putea fi restrictionat in dreptul de a valorifica ulterior criptomonedele de politica bancilor autohtone de a refuza clientii care tranzactioneaza criptomonede. In acest moment, detinatorii de portofele vitruale din Romania, sunt nevoiti sa tranzactioneze crypto-cash prin intermediul bancilor straine, ceea ce inseamna costuri suplimentare cu diferite comisioane interbancare si de schimb valutar.

Lumea Banilor a luat legatura cu ANABI pentru a afla detalii despre modul in care a fost securizata tranzactia, in sensul respectarii tuturor standardelor europene de combatere a spalarii banilor.

Referitor la intrebarea nr. 1 privind modalitatile ulterioare de valorificare a monedelor virtuale pe care le au la dispozitie adjudecatarii, consideram ca, potrivit art. 555 din Codul civil, titularul unui drept de proprietate privata asupra unui bun, deci inclusiv o moneda virtuala, are dreptul de a poseda, folosi si dispune de acel bun, in mod exclusiv, absolut si perpetuu, in limitele stabilite de lege, se arata in raspunsul transmis de ANABI catre Lumea Banilor.

Reprezentatii institutiei au detaliat, in continuare, modul in care au fost tranzactionate monedele Bitcoin si Ethereum, utilizand tehnologia oferita de una dintre cele mai mari companii de consultanta in domeniul Blockchain, care furnizeaza suport tehnic companiilor, bancilor de top si guvernelor.

In cadrul procesului de implementare a standardelor FATF si MONEYVAL de prevenire si combatere a spalarit banitor, ANABI asigura aplicarea bunelor practici in materie, iar in acest demers, Agentia coopereaza cu CHAINALYSIS. In legatura cu valorificarea monedetor virtuate tip Bitcoin (BTC), facem precizarea ca Agentia a finalizat cu succes procedura prin adjudecarea si transmiterea monedetor din portofelul Agentiei in portofelul noutui adjudecator, acesta confirmand receptionarea acestora”, precizeaza ANABI.

Publicitatea tuturor tranzactiilor cu criptomonede

CHAINALYSIS, cu sediul in New York, este una dintre cele mai mari companii care se ocupa cu analiza Blockchain si care, prin solutiile dezvoltate ofera suport in investigatii pentru guverne, companii si banci de top din intreaga lume. Blockchain-ul asigura publicitatea tuturor tranzactiilor cu criptomonede, informatiile fiind accesibile si disponibile permanent. Acest sistem inregistreaza fiecare tranzactie, sumele si adresele publice implicate. Cu toate acestea, blockchain-ul nu contine informatii despre serviciile utilizate sau despre participanti.

Cooperarea ANABI cu CHAINALYSIS s-a concretizat, intr-o prima etapa, prin atestarea adreselor publice ale ANABI. Prin aceasta solutie, toate adresele de criptomoneda ce apartin Agentiei sunt marcate (flagged) ca apartinand unei entitati guvernamentale din Romania, fiind astfel cunoscute de catre toti operatorii si participantii de pe piata criptomonedelor.

Pe parcursul intregii proceduri, ANABI si CHAINALYSIS au anuntat ca nu vor transfera informatii personale despre utilizatorii de criptomonede.

Astfel, tehnologia la care a apelat ANABI, ar avea potentialul de a facilita bancilor din Romania operatiuni cu monede virtuale, in siguranta si cu respectarea tuturor standardelor legale. La intrebarea adresata de Lumea Banilor, daca este colaborarea cu CHAINALYSIS de natură să faciliteze colaborarea persoanelor care au achizitionat Bitcoin si Ethereum de la ANABI cu bancile din Romania, reprezentantii institutiei din subordinea Ministerului Justitiei au raspuns:

Referitor la aceasta intrebare, Chainalysis a declarat ca pentru moment, nu urmareste o colaborare cu bancile din Romania, insa tehnologia folosita de acestia permite deja bancilor si altor institutii financiare tranzactionarea cu cryptomonede, intr-un mod sigur, respectand totodata, cea de-a cincea directiva pentru prevenire si combaterea spalarii banilor”

In continuare, CHAINALYSIS si partenerii sai de la Asset Reality vor implementa o procedura de Cunoastere a Tranzactiei (Know Your Transaction) si vor semnala orice comportament riscant asociat adreselor publice care vor fi folosite de catre potentialii adjudecatari ai licitatiilor organizate de catre ANABI. Ca parte a acestui demers, ANABI si CHAINALYSIS vor depune toate diligentele de monitorizare a tranzactiei astfel incat fondurile transferate sa nu fie folosite in scopuri ilegale.

Reamintim ca, la inceputul lui 2018, bancile din Romania au blocat conturile clientilor crypto fara explicatii si fara ca legea sa interzica explicit operatiuni cu Bitcoin sau cu alte monede virtuale. „Ne-au transmis ca au dreptul de a-si selecta clientela si atat”, a declarat la acel moment pentru ZF Valentin Socaci, CEO al CryptoCoin Pro. „Noi nu avem probleme cu bancile, colaboram atat cu banci din tara cat si din strainatate” spunea, tot atunci, George Rotariu, CEO Bitcoin Romania. La aproape trei ani dupa „embargoul” dispus de banci, George Rotariu declara, recent, pentru Lumea Banilor, ca Bitcoin Romania este in discutii avansate cu o banca reluarea tranzactiilor su criptomonede, in colaborare cu prima companie crypto de pe piata din Romania.

Iata raspunsul integral transmis de ANABI catre Lumea Banilor:

Ca urmare a solicitarii dumneavoastra inregistrata la Agentia Nationala de Administrare a Bunuritor Indisponibitizate (ANABI), referitoare la valorificarea de catre ANABI de monede virtuale, va comunicam urmatoarele:

In baza Legii nr. 318/2015 pentru infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Administrare a Bunurilor Indisponibitizate si pentru modificarea si completarea unor acte normative, ANABI functioneaza ca institutie publica de interes national cu personatitate juridica, in subordinea Ministerutui Justittei.

Una dintre functille principale ale ANABI prevazute de art. 3 din Legea nr. 318/2015, vizeaza valorificarea bunuritor mobile indisponibitizatein cadrul proceselor penale, in conditlite prevazute de art. 252' C.proc.pen. si art. 29 din Legea nr. 318/2015. In acest sens, asa cum s-a precizat prin intermediut comunicatutui de presa din 02.10.2020, ANABI vatorifica inclusiv monede virtuate.

In cadrul procesului de implementare a standardelor FATF si MONEYVAL de prevenire si combatere a spalarit banitor, ANABI asigura aplicarea bunelor practici in materie, iar in acest demers, Agentia coopereaza cu CHAINALYSIS.

In legatura cu valorificarea monedetor virtuate tip Bitcoin (BTC), facem precizarea ca Agentia a finalizat cu succes procedura prin adjudecarea si transmiterea monedetor din portofelul Agentiei in portofelul noutui adjudecator, acesta confirmand receptionarea acestora.

Referitor la intrebarea nr. 1 privind modalitatile ulterioare de valorificare a monedelor virtuale pe care le au la dispozitie adjudecatarii, consideram ca, potrivit art. 555 din Codul civil, titutarul unui drept de proprietate privata asupra unui bun, deci inclusiv o moneda virtuala, are dreptul de a poseda, folosi si dispune de acel bun, in mod exclusiv, absolut si perpetuu, in limitele stabitite de lege.

In legatura cu intrebarea nr. 2 privind colaborarea cu Chainalys, asa cum s-a precizat in comunicatul de presa din 16.10.2020, aratam ca aceasta colaborare are ca obiect atestarea adreselor publice ale ANABI, in sensul ca adresele de monede virtuale ce apartin Agentiei sa fie marcate (flagged) ca apartinand unei entitati guvernamentale din Romania, fiind astfel cunoscute de catre toti operatorii si participantii de pe piata monedelor virtuale. De asemenea, Chainalysis, in implementarea procedurii de Cunoastere a Tranzactiei (Know Your Transaction), va semnala orice comportament riscant asociat adreselor publice care vor fi folosite de catre potentialii adjudecatari ai licitatillor organizate de catre ANABI.

Referitor la aceasta intrebare, Chainalysis a declarat ca pentru moment, nu urmareste o colaborare cu bancile din Romania, insa tehnologia folosita de acestia permite deja bancilor si altor institutii financiare tranzactionarea cu cryptomonede, intr-un mod sigur, respectand totodata, cea de-a cincea directiva pentru prevenire si combaterea spalarii banilor.

In legatura cu intrebarea nr. 3 privind detalierea aspectelor discutate in cadrul Adunarii Generate CARIN pe tema „urmarirea si recuperarea monedelor virtuale”, prin prezenta va comunicam faptul ca acestea sunt confidentiale, nefiind destinate publicului larg. Esentiat este faptut ca tema indisponibilizarii si administrarii monedetor virtuale este o prioritate la nivel global pentru autoritatite de aplicare a legii”

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani