Grid star
camere de comert

DEZINFORMARE PE LEGEA ROMEXPO. FAZA DUPA EXCLUDEREA DE LA GUVERNARE – CCIR aseaza in matca USR-PLUS dupa atacul la Legea aflata in Parlament: "Parlamentul, va actiona in beneficiul statului si al romanilor"

USR-PLUS continua atacurile la Legea Romexpo si acuza ca “imediat ce a fost exclus de la guvernare, presiunile au reinceput. Ca sa ajunga in plenul Senatului, legea trimisa la reexaminare are nevoie de un ultim raport de la Comisia economica”. Fata de aceasta luare de pozitie a USR-PLUS,Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR) a emis un comunicat de presa in care precizeaza ca "Legea Romexpo" prin care ar urma sa fie transferate spre folosinta gratuita a CCIR cele 46 de hectare de teren din nordul Capitalei se afla in prezent la Comisia economica din Senat, fiind amanata fara justificare emiterea Raportului.

Ba mai mult, CCIR arata in comunicatul sau ca in acest timp presedintele Senatului, senatoarea USR Anca Dragu, in mod nejustificat, a solicita sprijin extern de la Comisia Europeana pentru a solutiona acest proiect de lege, desi acesta nu este atributul unui parlamentar: "Nu stim nici daca in aceasta calitate de inalt demnitar al Romaniei, ar fi putut face un asemenea demers, date fiind, pe de o parte, existenta unei plangeri contra proiectului adresata CE de catre o companie privata si, pe de alta parte, pozitionarea ferma si constanta a inaltului demnitar contra proiectului de lege".

Atacul USR-PLUS la adresa proiectului de lege privind terenul Romexpo de 46 de hectare nu este unul singular, in trecut avand loc mai multe iesiri publice ale reprezentantilor formatiunii cu privire la proiectul de lege privind terenul de la Romexpo. Fiecare dintre acuzatiile aduse insa au fost demontate de CCIR si chiar de presedintele Camerei de Comert Mihai Daraban care a precizat de fiecare data ca nu este vorba despre un teren "dat in folosinta cu titlu gratuit" ci despre un teren care apartine CCIR inca din 1961 (click aici pentru a citi).

Redam in continuare comunicatul CCIR:

"Urmare celei mai recente postari pe o retea de socializare, preluata de cateva agentii de stiri, referitoare la „legea Romexpo”, Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR) isi exprima regretul ca aceeasi formatiune politica isi continua campania de dezinformare a opiniei publice pe tema proiectului de lege in discutie.

Potrivit postarii, “imediat ce a fost exclus de la guvernare, presiunile au reinceput. Ca sa ajunga in plenul Senatului, legea trimisa la reexaminare are nevoie de un ultim raport de la Comisia economica”.

Noi, la CCIR, asteptam raportul de la Comisia economica, inca din 20 aprilie 2021 si mai apoi, din 17 iunie 2021, asa cum au fost acestea stabilite si precizate pe pagina de internet a proiectului de la Senat.

Mai stim, tot de pe pagina Senatului, ca in luna septembrie a.c. ar fi trebuit sa aiba loc o videoconferinta cu reprezentantii Comisiei Europene (CE), la solicitarea Presedintelui Senatului, reprezentant al aceleiasi formatiuni politice. Daca si cand a avut loc nu stim, pentru ca pagina-sursa nu spune nimic.

De asemenea, nu stim de ce acelasi Presedinte al Senatului a solicitat ajutorul Comisiei, si nu stim nici daca in aceasta calitate de inalt demnitar al Romaniei, ar fi putut face un asemenea demers, date fiind, pe de o parte, existenta unei plangeri contra proiectului adresata CE de catre o companie privata si, pe de alta parte, pozitionarea ferma si constanta a inaltului demnitar contra proiectului de lege.

Asa cum am mai afirmat, in acelasi context, tot fata de postari ale reprezentantilor aceleiasi formatiuni politice, noi, la CCIR, consideram ca in exercitarea mandatului incredintat, un parlamentar nu poate fi decat in serviciul poporului si nu apartinand unui grup de interese, cu atat mai mult cu cat acesta, pe langa a conduce si reprezenta Senatul, poate asigura si interimatul functiei de Presedinte al Romaniei, conform art. 97 din Constitutie.

Daca, asa cum spune postarea la care ne referim, “se vrea fortarea din nou a votului pentru legea Romexpo” inseamna ca cineva stie rezultatul discutiei cu CE ? Si daca da, unde este transparenta invocata si de ce nu e facut public?

Va intocmi, in sfarsit, Comisia economica raportul mult cerut de Plenul Senatului? Cine reprezinta interesele poporului si cine ale unui grup de interese ?

Cu toate aceste incertitudini, cateva lucruri sunt certe:

Proiectul de lege adoptat initial de Parlament, a trecut in integralitate testul constitutionalitatii, “finalitatea legii constand in valorificarea in conditii optime a bunurilor proprietate privata a statului, prin dezvoltarea unor proiecte social-economice, ale caror implicatii imprima o directie de politica economica a statului pe care legiuitorul o considera adecvata”, potrivit Curtii Constitutionale.

Totodata, potrivit inclusiv, cererii de reexaminare a Presedintelui Romaniei, “ramane in sarcina legiuitorului obligatia ca, in momentul in care stabileste ca transferul de proprietate supus discutiei reprezinta o directie de dezvoltare socio-economica adecvata, sa reglementeze prin lege si un mecanism juridic de natura sa ofere garantii suficiente cu privire la rezultatele urmarite”.

Noi, la CCIR, stim ca legiuitorul, Parlamentul, va avea obiectivitatea si responsabilitatea de a actiona, potrivit interesului public, in beneficiul statului si al romanilor".

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani