DEZBATERI APRINSE LA DAVOS PE TEMA COLAPSULUI BURSEI CRIPTO FTX – CEO Ripple: "Falimentul FTX e prezentat ca o problema a sectorului cripto. In realitate e o frauda comparabila cu cazul Bernie Madoff”
Situatia din industria cripto a fost dezbatuta aprins zilele trecute, la Forumul Economic Mondial de la Davos, unde se intalnesc anual cei mai influenti lideri din lume. Scandalul declansat de prabusirea bursei cripto FTX a fost unul dintre subiectele „fierbinti” aflate pe agenda discutiilor. Reprezentantii companiilor de top din sectorul cripto au sustinut, unanim, ca falimentul care a dus la efecte sistemice in intreaga piata este „o frauda” comparabila cu cazul Bernie Madoff si nu o problema a industriei sau a tehnologiei, asa cum ar fi prezentata in mass media.
Gilda Popa
Comunitatea cripto de la Davos a incercat sa se distanteze de prabusirea dramatica a FTX si de cofondatorul acesteia, Sam Bankman-Fried, care se confrunta acum cu acuzatii penale federale in SUA, scrie CNBC. Discutiile au avut loc in cadrul unui panel gazduit de postul american de televiziune.
Bankman-Fried, fostul director executiv al FTX, este anchetat de procurorii federali americani pentru opt capete de acuzare, intre care frauda cu valori mobiliare si frauda electronica. El a fost extradat din Bahamas in SUA, iar pana in prezent a pledat nevinovat. Doi dintre fostii sai asociati de afaceri, cofondatorul FTX, Gary Wang, si fostul director executiv al Lameda Research, Caroline Ellison, au pledat vinovati de acuzatii de frauda si au fost de acord sa coopereze cu procurorii americani, asa cum a detaliat Lumea Banilor la inceputul lunii ianuarie.
Ripple a imprumutat FTX cu aproximativ 10 milioane de dolari in XRP
“Din punctul meu de vedere, cazul FTX este acum prezentat ca o problema a sectorului cripto. Cred ca, daca decojesti cu adevarat suficiente straturi de ceapa, nu este chiar un caz care tine de cripto, ci o frauda. Si cred ca nu ar trebui sa ne prefacem ca este altceva”, a declarat Brad Garlinghouse, CEO, Ripple, pentru CNBC.
Garlinghouse a dezvaluit, de asemenea, expunerea Ripple la bursa falimentara de criptomonede. El a precizat ca Ripple a imprumutat FTX cu aproximativ 10 milioane de dolari in XRP, criptomoneda nativa a Ripple, pe care aceasta “i-a folosit pentru diverse activitati legate de FTX”.
Compania spera sa recupereze aceste fonduri din procedurile de faliment din SUA, a declarat Garlinghouse. Cu toate acestea, el a adaugat ca expunerea firmei la FTX nu a fost “prea substantiala” pentru activitatea sa, reprezentand doar 1% din “activele lichide”.
Garlinghouse a comparat actiunea lui Bankman-Fried cu cea a lui Bernie Madoff, care a condus cea mai mare schema Ponzi din istorie si a fraudat mii de investitori.
Cazul FTX, comparat cu schema Ponzi conceputa de Bernie Madoff
“Vorbim despre acest lucru (n.r. cazul FTX) ca despre o problema a sectorului cripto. Dar, de fapt, aceasta este doar o frauda si cred ca, in unele privinte, nu este foarte diferita de cazul Bernie Madoff. Cand a aparut Madoff, nu am restructurat in totalitate modul in care am gandit supravegherea si reglementarea fondurilor speculative”, a declarat Garlinghouse.
El a adaugat ca SEC, Comisia pentru Bursa si Valori Mobiliare a SUA, "l-a trecut cu vederea pe [Madoff] si ca, daca oamenii au raportat la SEC (n.r. acea frauda), ar trebui sa se ocupe de Bernie Madoff”.
Alti directori de companii din industria cripto au avut, de asemenea, o opinie similara cu cea a lui Garlinghouse. Executivii din domeniu au recunoscut impactul asupra reputatiei industriei din cauza repercusiunilor FTX, dar au spus ca situatia ii determina pe actorii din industrie sa se concentreze asupra sustenabilitatii constructiei si a dezvoltarii afacerii.
“Este important sa distingem acest lucru: [n.r. prabusirea FTX] este un esec al institutiilor, este un esec al indivizilor… acest lucru este foarte diferit de tehnologie”, a declarat Rene Reinsberg, cofondator al Celo, in timpul unui panel gazduit de CNBC.
“Cred ca se va pune mult mai multa atentie in ceea ce priveste companiile care sunt bine conduse, bine capitalizate … bine reglementate, care au un audit puternic, au controale puternice, toate lucrurile care conteaza daca conduci o institutie financiara globala. Oamenii vor incepe sa fie cu adevarat atenti la acest lucru, in loc sa creada, stiti, un fel de basme”, a declarat si Jeremy Allaire, CEO al Circle, pentru CNBC intr-un interviu acordat marti.
Piata cripto nu este singura care a primit o lovitura soc in 2022
Aproximativ 2 trilioane dolari din capitalizarea sa globala de piata a criptomonedelor s-au „evaporat” anul trecut, de cand piata a atins un varf la o valoare combinata de 3 trilioane dolari in noiembrie 2021.
Garlinghouse a declarat la Davos, ca este nedrept sa se evidentieze doar activele digitale in evaluarile pierderilor investitorilor din activele riscante in 2022, deoarece si alte clase de active au inregistrat pierderi considerabile. De exemplu, cele mai importante actiuni ale companiilor tech din SUA au fost pe minus, spune el.
"Adaugati (n.r. prabusirea actiunilor) Tesla, Facebook si Amazon, veti obtine cu siguranta 2 trilioane de dolari. Nimeni nu sustine ca nu ar trebui sa continuam sa investim in acele companii”, a spus el.
Garlinghouse mai spune ca in 2021 ratele scazute ale dobanzilor de referinta au generat o bula pe pietele macro si, ca pe masura ce politica monetara a bancilor centrale s-a schimbat in primavara anului 2022, multe clase de active s-au resetat. Acest lucru, adauga el, a dus la o resetare pe pietele financiare, iar in ce priveste piata cripto, problemele au iesit la suprafata si a avut loc o contagiune previzibila.