DEZASTRU: VOM CUMPARA CEREALE DE LA VECINI – Presedintele Rompan, Aurel Popescu: “Graul romanesc e vandut, e in depozite si va fi trimis la export”

2965

Situatia din agricultura romaneasca devine pe zi ce trece mai ingrijoratoare. Iar in curand, Romania – candva granarul Europei – va ajunge sa cumpere cereale de la tarile vecine.

Avertismentul este lansat de Aurel Popescu (foto), presedintele ROMPAN, care si-a declarat public nemultumirea si dezamagirea fata de activitatea Ministerului Agriculturii. Popescu sustine, intr-o declaratie acordata publicatiei agrointel.ro, ca in momentul de fata este prea tarziu sa se mai faca ceva, iar sectorul de grau nu mai poate fi salvat.

Mai grav decat atat este faptul ca reprezentantii ministerului de resort, in frunte cu ministrul Adrian Oros, nu si-au respectat promisiunile facute catre fermieri, respectiv catre patronate si sindicate. Este vorba de schema de garantare pentru achizitiile de grau la recoltare, anuntata de catre ministrul agriculturii in data de 23 iulie.

Aurel Popescu, presedintele ROMPAN, a declarat:

Din ce au promis, nu au facut nimic. Deci, nu au facut nimic pentru industria alimentara. Ultima oara am stat de vorba cu cei din conducerea ministerului acum vreo doua saptamani si de atunci nimic. Au promis ca fac o schema de subventionare a dobanzii si de garantare a creditelor pentru achizitia de grau in asa fel incat sa avem asigurate la mori stocuri de grau. Nu au facut nimic, absolut nimic. Despre acest lucru am discutat si cu premierul Ludovic Orban si a imbratisat aceasta idee si a dat sarcina Ministerului Agriculturii sa se miste repede cu aceasta schema si Ministerul Agriculturii s-a miscat asa de repede incat nu s-a facut nimic. In acest moment, nici macar nu mai este cazul pentru ca graul s-a vandut deja. Ea era buna in perioada recoltarii, sa iei grau direct de la producator, ii plateai omului graul, il tineai la el sau la tine, dar acum graul e deja vandut, e in depozitele fermierilor si probabil ca va urma calea exportului. Acum, nu se mai vinde grau deloc. Acea schema avea rolul de a mentine pretul painii si sa avem asigurat graul pentru paine pana la noua recolta, asta era ideea. Oricum, noi paine vom face indiferent ca e 10 lei kilogramul de grau. Mergem, luam din import, luam de la vecini, vom vedea. Nu exista sa nu facem paine pentru ca asta e menirea noastra pe pamant. Si e normal sa creasca pretul in momentul in care cererea este mai mare decat oferta. In momentul de fata, ministerul Agriculturii nu mai are ce sa faca pentru acest sector. Daca vor sa bage populatia in boala cu pret mare la paine, cu lipsa de paine, e problema dumnealor, noi ne-am facut datoria, i-am capacitat pentru discutii, dar cand a fost vorba sa se ia deciziile, nu s-a facut nimic”.

*Cititi aici mai multe detalii

1 comentariu la “DEZASTRU: VOM CUMPARA CEREALE DE LA VECINI – Presedintele Rompan, Aurel Popescu: “Graul romanesc e vandut, e in depozite si va fi trimis la export”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole