DEZASTRU PENTRU ROMANII CU CREDITE – Indicele ROBOR a scazut 24 de ore, insa si-a reluat „cursa”. La cat a ajuns

733

sursa foto: eloriente.net

Minunea a tinut doar 24 de ore. Dupa ce indicele ROBOR la trei luni folosit pentru calcularea dobanzilor variabile la creditele in lei contractate inainte de luna mai 2019 a scazut putin, iar creste.

Marti, 2 august 2022, era cotat la 8%, de la 8,01%, valoare inregistrata luni. Banca Nationala a Romaniei a anuntat miercuri, 3 august 2022, noua cotatie: 8,05%. Cel mai probabil, ratele vor creste in continuare, iar romanii vor ramane cu portofelele goale.
ROBOR este un indicator foarte important, de referinta pentru calculul dobanzilor creditelor luate in lei, iar cu ajutorul acestuia se stabilesc dobanzile la ratele pe care va trebui sa le platim in fiecare luna

Cresterea dobanzii

Banca Nationala a Romaniei a majorat rata dobanzii de politica monetara cu un punct procentual, la 4,75%. Cresterea vine de la de la 3,75 la suta pe an, si se aplica incepand cu 7 iulie 2022.
Consiliul de Administratie al BNR a mai decis majorarea ratei dobanzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 5,75 la suta pe an, de la 4,75 la suta pe an si cresterea ratei dobanzii la facilitatea de depozit la 3,75 la suta, de la 2,75 la suta pe an, incepand cu data de 7 iulie 2022.
Institutia condusa de Mugur Isarescu a anuntat ca vrea si pastrarea controlului ferm asupra lichiditatii de pe piata monetara, dar si mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si in valuta ale institutiilor de credit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole