Despagubiri cu 30% mai mari la politele RCA
12 September 2024 16:39 Lumea Banilor 1022Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare din Romania (UNSAR) anunta ca in primul trimestru al anului 2024 au fost achitate, in baza politelor RCA, despagubiri cu circa 30% mai mari fata de aceeasi perioada din 2023.
Astfel, in primul trimestru al acestui an au fost platite indemnizatii totale in valoare de 1,56 miliarde lei (din care 940 milioane lei de asiguratorii ramasi in piata, 350 milioane lei de catre Fondul de Garantare al Asiguratilor (FGA) si 270 milioane lei de catre sucursale). Cresterea este cu aproximativ 30% fata de aceeasi perioada din 2023, cand au fost achitate 1,2 miliarde lei.
Prezentam comunicatul UNSAR:
“Uniunea Nationala a Societatilo de Asigurare din Romania (UNSAR) atrage atentia asupra transmiterii in spatiul public a unor informatii eronate privind despagubirile platite de industria de asigurari in baza politelor RCA, si nu numai.
Concret, cifrele prezentate in ultimele zile omit complet despagubirile importante platite atat de Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA), cat si de asiguratorii care opereaza pe piata RCA prin sucursale (FOE). Astfel, se induce ideea falsa cum ca totalul despagubirilor ar fi scazut. Realitatea este alta.
Fake news: In primul trimestru al anului 2024, companiile de asigurari au achitat despagubiri mai reduse cu 9% fata de aceeasi perioada a anului 2023.
Realitate: In primul trimestru al anului 2024, au fost achitate in baza politelor RCA despagubiri cu circa 30% mai mari fata de aceeasi perioada din 2023 – conform datelor ASF.
Astfel, in primul trimestru al anului 2024, au fost platite indemnizatii totale in valoare de 1,56 miliarde lei (din care 940 milioane lei platite de asiguratorii ramasi in piata, 350 milioane lei de catre FGA si 270 milioane lei de catre sucursale), in crestere cu aproximativ 30% fata de aceeasi perioada din 2023, cand au fost achitate 1,2 miliarde lei.
Reamintim ca UNSAR a lansat recent platforma de informare 'Adevarul despre RCA' – adevaruldesprerca.ro, evidentiind importanta reflectarii corecte a contextului si verificarea atenta a datelor pentru astfel de situatii – care pot denatura efortul pietei si importanta industriei de asigurari. Proiectul aduce asigurarea RCA mai aproape de soferi si de pagubiti si faciliteaza accesul la informatii – in contextul in care dezinformarea si fenomenul fake news au ajuns la un nivel alarmant in spatiul public.
Nu in ultimul rand, UNSAR subliniaza inca o data importanta ajustarii cat mai rapide a Legii nr. 132/2017 privind RCA, in beneficiul soferilor romani si al tuturor partilor implicate”.