DEROGARE PENTRU PENSIONARI – Guvernul a aprobat proiectul de OUG care prevede ca cei care au primit pensii marite vor beneficia in continuare de ajutorul pentru plata facturilor la energie, chiar daca depasesc plafonul (Document)
UPDATE:
Proiectul a fost aprobat
Guvernul are pe ordinea de zi a sedintei de joi, 22 februarie 2024, proiectul de Ordonanta de Urgenta care prevede ca cei care au primit pensii marite, dar si unii bugetari, vor beneficia in continuare de ajutorul pentru plata facturilor la energie, chiar daca depasesc plafonul stabilit in prezent.
Ministerul Muncii explica in proiectul de OUG privind instituirea unor masuri de sprijin in vederea aplicarii prevederilor Legii 226/2021 privind stabilirea masurilor de protectie sociala pentru consumatorul vulnerabil de energie, pentru perioada ramasa din sezonul rece noiembrie 2023 - martie 2024 ca intrucat majorarea cu 13,8% a punctului de pensie, respectiv cu 5% a salariilor de baza pentru personalul platit din fonduri publice, fata de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023, determina modificari in acordarea ajutorului pentru incalzirea locuintei si a suplimentului pentru energie, conducand, pentru o parte din actualii beneficiari ai acestor drepturi, la incetarea dreptului sau la acordarea unor cuantumuri mai mici decat cele primite anterior, precum si la crearea de debite ce trebuie recuperate, este necesara adoptarea OUG.
In nota de fundamentare a proiectului de OUG se arata ca prin Ordonanta de urgenta a Guvernului 115/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare in domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscala, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru prorogarea unor termene si, respectiv, Legea nr.360/2023 privind sistemul public de pensii, s-a reglementat pe de-o parte majorarea cu 5% a salariilor de baza pentru personalul platit din fonduri publice fata de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023, iar pe de alta parte majorarea cu 13,8% a punctului de pensie:
“Potrivit prevederilor Legii nr.226/2021 privind stabilirea masurilor de protectie sociala pentru consumatorul vulnerabil de energie, cu modificarile ulterioare, drepturile de ajutor pentru incalzirea locuintei si de supliment pentru energie pentru sezonul rece noiembrie 2023 – martie 2024 au fost stabilite din luna octombrie 2023. In contextul dat, majorarile de venituri au determinat modificari in acordarea ajutorului pentru incalzirea locuintei si a suplimentului pentru energie, conducand pentru o parte din actualii beneficiari ai acestor drepturi la incetarea dreptului sau acordarea unor cuantumuri mai mici decat cele primite anterior si crearea de debite ce trebuie recuperate”.
Categorii vulnerabile
In acest context, o mare parte a beneficiarilor de ajutor pentru incalzire si a suplimentului pentru energie fac parte din categoria pensionarilor si a familiilor cu copii, acestia fiind cei mai afectati in conditiile in care nu vor mai putea beneficia de aceste masuri de protectie. Iar majorarile acordate pot conduce la un rezultat negativ care sa accentueze riscul de saracie a categoriilor vulnerabile, luand in considerare faptul ca limitele maxime ale veniturilor pana la care se acorda ajutorul pentru incalzirea locuintei si suplimentul pentru energie sunt de 1.386 lei/persoana in cazul familiilor si 2.053 lei in cazul persoanelor singure, aceste persoane fiind obligate atat la plata integrala a facturilor de energie termica, energie electrica, gaze naturale sau la achizitia combustibilului pentru incalzirea locuintei, cat si la plata debitelor ce vor fi constituite, diminuand considerabil veniturile persoanei/gospodariei:
“Luand in considerare faptul ca in aceasta perioada se reevalueaza la nivelul autoritatilor locale peste 200.000 de drepturi de ajutor social si alocatie pentru sustinerea familiei ce vor fi inlocuite de noul beneficiu denumit venit minim de incluziune, la nivelul autoritatilor administratiei publice locale personalul, al carui numar este destul de redus, este supraincarcat cu activitati si atributii fiind in imposibilitatea de a reevalua peste 700.000 de drepturi de ajutor pentru incalzirea locuintei si supliment pentru energie.
Pe cale de consecinta, sunt necesare reglementari care sa tina cont de nevoia reducerii saraciei energetice pentru cele peste 800.000 de gospodarii care beneficiaza in prezent de ajutor pentru incalzirea locuintei, pe toate cele 4 sisteme de incalzire a locuintei, si pentru care, in contextul majorarilor de pensii si salarii, ar fi necesara revizuirea cuantumului, precum si a dreptului la suplimentul pentru energie, emiterea de noi dispozitii, rectificarea situatiilor centralizatoare transmise deja asociatiilor de proprietari/locatari si furnizorilor de energie termica, gaze naturale si energie electrica. De asemenea, se produc disfunctionalitati la nivelul asociatiilor de proprietari/locatari, care vor fi in situatia de a recalcula contravaloarea consumului ce revine fiecarui proprietar/locatar si de a stabili in sarcina acestora cheltuieli suplimentare, precum si la nivelul furnizorilor de energie termica, gaze naturale si energie electrica, acestia din urma fiind in situatia de a intarzia emiterea facturilor prin refacerea tuturor documentelor aferente acestei perioade”.
Iata prevederile proiectului de OUG:
- Majorarea valorii punctului de pensie prevazuta de art. 84 alin.(6) din Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, precum majorarile de natura salariala prevazute de art. I din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 115/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare in domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscala, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru prorogarea unor termene, nu se iau in calcul la stabilirea drepturilor la ajutorul pentru incalzirea locuintei si la suplimentul pentru energie prevazute la art. 6 si 25 din Legea nr. 226/2021 privind stabilirea masurilor de protectie sociala pentru consumatorul vulnerabil de energie, cu modificarile ulterioare, pentru perioada ramasa din sezonul rece noiembrie 2023 - martie 2024;
- Drepturile la ajutorul pentru incalzirea locuintei si la suplimentul pentru energie, acordate potrivit prevederilor art. 6 si 25 din Legea nr.226/2021, cu modificarile ulterioare, stabilite anterior 3 datei de 1 ianuarie 2024, se mentin in plata in aceleasi conditii care au stat la baza acordarii acestora si in aceleasi cuantumuri, pana la sfarsitul sezonului rece noiembrie 2023 – martie 2024;
- Prin derogare de la prevederile art. 33 alin. (4) din Legea nr. 226/2021, cu modificarile ulterioare, in situatia in care pana la intrarea in vigoare a prezentei ordonante de urgenta au fost constituite debite cu titlu de ajutor pentru incalzirea locuintei sau de supliment pentru energie prevazute de art. 6 si art. 25 din Legea nr. 226/2021, cu modificarile ulterioare, acestea se scutesc la plata.