Grid star
eveniment

Derogare de la “Ordonanta-trenulet” pentru plata muncii prestate de politisti in weekend

Premierul Marcel Ciolacu a anuntat vineri, 17 ianuarie 2025, ca se va face o exceptie de la prevederile “ordonantei-Trenulet” astfel incat sa fie rezolvata problema platilor angajatilor din zona de ordine publica pentru munca prestata in weekend. Precizarile premierului au venit in timp ce politistii protestau in strada.

Seful Executivului a declarat ca se va venii cu aceasta exceptie in Parlament dupa data de 3 februarie:
”Vom veni si vom relua lucrurile pentru sambete si duminici, pentru ca nu avem de unde sa acoperim, ca forta umana, aceasta perioada si este corecta abordarea”.

Iata intrebarile adresate premierului si raspunsurile acestuia:

Reporter: In acest moment, in strada, sunt foarte multi politisti, dar si fosti militari care protesteaza fata de masurile ce au fost adoptate la inceputul anului; sunt ecele masuri prin care nu li se mai platesc orele suplimentare.
 Marcel Ciolacu: Este vorba despre orele suplimentare de sambata si duminica. Am avut o discutie cu domnul ministru de interne, care a avut discutia cu liderii de sindicat si am zis foarte clar ca vom veni cu aceasta exceptie in Parlament, dupa data de 3 februarie. Este o prioritate a Parlamentului, la fel ca si legea bugetului.
Reporter: Pana atunci vor mai exista discutii intre dumneavoastra si sindicate?
Marcel Ciolacu: Si astazi, seful cancelariei va avea o intalnire cu protestatarii. Data trecuta cand s-au facut maririle, am avut o estimare pe tot ce inseamna ordine publica de un efort bugetar de 1,3 miliarde, iar efortul bugetar a fost de 6,2 miliarde, deci s-a venit cu aceasta masura in ordonanta "Trenulet". Cu adevarat, vom veni si vom relua lucrurile pentru sambete si duminici, pentru ca nu avem de unde sa acoperim, ca forta umana, aceasta perioada si este corecta abordarea.
Reporter: Dar nu va temeti ca aceste proteste ar putea provoca instabilitate in momentul de fata?
Marcel Ciolacu: Nu, suntem un stat democratic, se fac proteste, exista dialog. Imi pare rau ca se mai fac proteste, pentru ca, la nivelul coalitiei si la nivelul Guvernului, dupa discutiile avute cu ministrul de interne, lucrurile s-au lamurit”.

Reamintim ca prin “ordonanta-trenulet” s-a decis ca munca suplimentara se compenseaza numai prin timp liber si nu se plateste. In cazul personalului de ordine publica, dar orele suplimentare nu se pot compensa cu timp liber corespunzator in urmatoarele 90 de zile dupa prestarea muncii suplimentare, se plateste cu o majorare din solda.

Prezentam prevederile prevazute din OUG 156/2024


“(1) Prin derogare de la prevederile art. 21 alin. (2)-(6) din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificarile si completarile ulterioare, in anul 2025, munca suplimentara efectuata peste durata normala a timpului de lucru de catre personalul din sectorul bugetar incadrat in functii de executie, de conducere si de inalti functionari publici, precum si munca prestata in zilele de repaus saptamanal, de sarbatori legale si in celelalte zile in care, in conformitate cu reglementarile in vigoare, nu se lucreaza in cadrul schimbului normal de lucru se compenseaza numai cu timp liber corespunzator acestora in urmatoarele 90 de zile dupa prestarea muncii suplimentare.

(2) In anul 2025, munca suplimentara prestata in cadrul activitatilor deosebite cu caracter operativ sau neprevazut de catre personalul militar, politisti, politistii de penitenciare si salvatorii montani, peste programul normal de lucru in zilele de repaos saptamanal, de sarbatori legale si in celelalte zile in care, in conformitate cu reglementarile in vigoare, nu se lucreaza, care nu se pot compensa cu timp liber corespunzator in urmatoarele 90 de zile dupa prestarea muncii suplimentare, se plateste cu o majorare din solda de functie/salariul de functie cuvenita/cuvenit, la nivelul minim stabilit la art. 123 alin. (2) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Ordonatorii de credite au obligatia de a dispune masuri pentru asigurarea cu prioritate a timpului liber corespunzator muncii suplimentare prestate, in conditiile legii, fara afectarea gradului de eficienta a misiunilor”.

Iata prevederile din Legea 153/2017:

“Sporul pentru munca suplimentara
(1) Munca suplimentara prestata peste programul normal de lucru, precum si munca prestata in zilele de sarbatori legale, repaus saptamanal si in alte zile in care, in conformitate cu legea, nu se lucreaza, se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.
(2) In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut la alin. (1), munca suplimentara prestata peste programul normal de lucru va fi platita in luna urmatoare cu un spor de 75% din salariul de baza, solda de functie/salariul de functie, indemnizatia de incadrare, corespunzator orelor suplimentare efectuate.(3) In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut la alin. (1), munca suplimentara prestata in zilele de repaus saptamanal, de sarbatori legale si in celelalte zile in care, in conformitate cu reglementarile in vigoare, nu se lucreaza, va fi platita in luna urmatoare cu un spor de 100% din salariul de baza, solda de functie/salariul de functie, indemnizatia de incadrare, corespunzator orelor suplimentare efectuate”.

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani