DEPENDENTA DE TRANZACTIONARE, BOALA „BOOM-ULUI” CRIPTO – Disperare si haos in vietile celor care au pariat totul pe plasamente in moneda virtuala

1723

Psihologii avertizeaza ca noul „boom” al pietei cripto a creat un nou tip de dependenta, in conditiile in care se estimeaza ca 46 de milioane de americani detin acum criptomonede, potrivit NYDIG, un serviciu de tranzactionare cripto.
Dr. Harun Olcay Sonkurt, psihiatru la Spitalul de Cercetare si Instruire Agri din Turcia, a publicat recent un studiu in Journal of Gambling Issues despre criptomonede si tulburari legate de jocuri de noroc, bazat pe un sondaj efectuat la 300 de investitori care au tranzactionat vreme de cel putin sase luni.

Doua procente dintre cei chestionati – o cantitate semnificativa statistic, spune medicul psihiatru – au prezentat trasaturi de dependenta. Dimensiunea problemei in SUA este dificil de cuantificat, se arata intr-un articol publicat de revista Fortune. Se estimeaza ca 2 milioane de americani care au o tulburare severa legata de tranzactionarea cripto si de jocurile de noroc, plus alte 5 milioane cu o problema usoara pana la moderata.

Povestile de succes ale „milionarilor cripto” arunca oamenii in infernul dependentei de tranzactionare

Pe masura ce interesul pentru criptomonede si aplicatiile de tranzactionare a crescut, au crescut si cazurile de dependenta, spun psihologii. Un numar tot mai mare de oameni sunt tratati pentru dependenta de criptomonede, o noua versiunea vechii probleme a dependentei de jocuri de noroc care a fost mult timp legata de investitii.

Dependentii sunt incurajati de reportajele media cu povesti de succes: fratii someri care au transformat 8.000 de dolari in 9 milioane de dolari; tanarul plecat din liceu, in varsta de 22 de ani, care a devenit milionar cripto.

Oamenii cred ca sunt urmatorii Warren Buffett pentru ca detin criptomoneda care a crescut”, spune Peter Klein, psihoterapeut in Londra, citat de Fortune https://fortune.com/2021/07/27/crypto-addiction-bitcoin-trading-treatment-cryptocurrency/

Datele din afara SUA ofera o imagine mai detaliata, desi sunt inca neconcludente. De exemplu, in 2020, 1.732 de coreeni s-au inscris pentru terapia pentru dependenta de criptomonede si tranzactionare de actiuni, fata de 1.008 in 2019, potrivit Centrului Coreean pentru Probleme de Jocuri de Noroc. Cu toate acestea, este imposibil sa stim precis daca evolutia s-a datorat unei cresteri specifice a dependentei de criptomonede , tranzactionarii compulsive a actiunilor, sau ambelor.

Oamenii incep sa imprumute bani pentru a face plasamente in criptomoneda

Maté Ballai, un sofer de turism in Budapesta, estimeaza ca a investit 100.000 de dolari in tranzactionarea de criptomonede din 2018: 50.000 de dolari dintr-o mostenire familiala, 10.000 de dolari din vanzarea masinii sale, iar restul din salariile sale.

La inceput nu a vazut niciun castig. Dar totul s-a schimbat incepand cu noiembrie 2020. Investitiile sale in criptomoneda XRP – plus Ethereum si Bitcoin – s-au dublat, apoi au crescut de patru ori.

M-am simtit ca un zeu”, spune Ballai.

El a imprumutat bani pentru a-si creste si diversifica investitiile si a inceput sa se cheltuiasca, scriu jurnalistii de la Fortune. El si-a cumparat un BMW si un televizor OLED de 2.000 de dolari. El a semnat un contract de inchiriere pentru un apartament si s-a mutat din casa familiei sale. Incurajat de profit, Ballai a imprumutat 20.000 de dolari pentru o vacanta de doua saptamani in Dubai, platind cazarea prietenilor sai, bauturile si curse de masini in desert.

Prabusirea preturilor cripto a adus zecii de mii de oameni in pragul disperarii

Castigam 2.500 de dolari pe zi … erau bani pentru mine ”, spune Ballai, 24 de ani.„ Inca trei luni in acest ritm, as fi fost milionar ”.

Apoi a venit o prabusire a preturilor criptografice. Valoarea neta a lui Ballai a scazut. A adunat tot mai multi bani, convins ca piata va reveni. A petrecut numeroase nopti albe, ingrijorat ca va rata o crestere a preturilor. Stresul permanent i-a provocat probleme grave de sanatate. Iubita lui l-a abandonat.

A spus ca nu se poate baza pe mine” si ca „schimbarile mele de dispozitie erau prea intense”, isi aminteste Ballai.

Pana la sfarsitul lunii februarie, mai ramasese mai putin de 11 dolari in portofelul sau criptografic si avea datorii de 20.000 de dolari pentru imprumuturi.

Pe masura ce interesul pentru criptomonede si aplicatiile de tranzactionare a crescut – adesea intensificat prin izolarea sociala impusa de COVID-19, povesti precum cea a lui Ballai au devenit din ce in ce mai frecvente, spun psihologii. Un numar tot mai mare de oameni sunt tratati pentru dependenta de criptomonede, o noua intorsatura asupra vechii probleme a dependentei de jocuri de noroc care a fost mult timp legata de investitii.

Cel mai periculos semn al dependentei de tranzactionarea criptpo este iluzia controlului, spun psihologii

Aceste trasaturi, asa cum a fost prezentat de Paul Delfabbro, cercetator in domeniul jocurilor de noroc la Universitatea din Adelaide din Australia, implica cinci „steaguri rosii” psihologice. Multe dintre semnele de avertizare sunt aceleasi ca si pentru dependenta de jocuri de noroc sau dependenta de comertul cu actiuni. Acestea includ o preocupare pentru tranzactionare, excluzand orice altceva, o teama de a pierde si o retraire constanta sau regret constant pentru deciziile de investitii care aduc pierderi. Si mai este si, probabil, cel mai periculos semn al dependentei: iluzia controlului.

Delfabbro explica ca oamenii cu o anumita experienta investitionala isi supraestimeaza abilitatile si ignora rolul pe care sansa il joaca in activitatea lor. Cand piata creste, se creeaza un fals sentiment de invincibilitate care duce la o mai mare asumare de riscuri. Comertul zilnic si dependenta de criptomonede merg adesea mana in mana, adauga el.

Ciclul de 24 de ore a pietelor criptografice face ca persoanele dependente sa se retraga mai greu

Dar dependenta de criptomonede are si cateva trasaturi distincte. Ciclul de 24 de ore a pietelor criptografice face ca persoanele dependente sa se retraga mai greu decat, sa zicem, tranzactionarea zilnica. De asemenea, volumul urias de postari pe retelele sociale despre tranzactionarea criptomonedelor de catre influenceri „dau apa la moara” dependentilor de criptomonede care cauta in mod constant confirmari online pentru obiceiurile lor de tranzactionare scapate de sub control.

Valul de adrenalina al castiguri si pierderi zilnice mari poate atrage oamenii spre dependenta.

In aceasta primavara, o multime de semnale de alarma noi au venit la Klein (un psihoterapeut citat de Forbes) in urma de fluctuatiilor majore ale Dogecoin, o criptomoneda creata in gluma in 2013, dar care a fost luata de atunci mult mai in serios, in mare parte si datorita sustinerii acesteia prin postarile lui Elon Musk. Dogecoin a crescut cu 13.000% din ianuarie pana in mai si apoi a scazut cu 75% in cateva saptamani.

Oamenii isi pierdeau averea. Anxietatea lor era la cer ”, spune Klein.

Acesta a auzit povesti despre oameni care tranzactionau pe toaleta sau sub patura in timp ce partenerul lor dormea.

In general, cripto-dependenta este tratata cu terapie cognitiv-comportamentala si un program in 12 etape, precum cele utilizate de Alcoolicii Anonimi si multe alte programe de tratament pentru dependenta.

O alternativa gratuita sau un supliment la aceste terapii costisitoare este participarea la Gamblers Anonymous. Deocamdata, cel putin, nu exista Crypto Anonymous.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole