Demonizarea lui Isarescu
Romania este condusa de amatori, care gestioneaza lamentabil, in detrimentul interesului national, pandemia de Coronavirus. Imprumuta in nestire, la dobanzi uriase. Peste 15 miliarde euro au fost imprumutati fara sa se stie unde s-au dus banii. Caci de mariri de pensii si alocatii nu mai sunt resurse. Imprumuturile continua. “Guvernul Meu” cumpara presa cu zeci de milioane de euro ca sa nu mai apara nicaieri informatii compromitatoare despre el. A pus in fruntea Executivului oameni care au facut inchisoare pentru fapte penale deosebit de grave. A pus pe butuci industrii intregi si tine tara inchisa, desi peste tot in Europa s-au ridicat restrictiile, pentru ca mai sunt achizitii fara licitatie de facut si ii e teama ca nu cumva romanii sa iasa in strada la mitinguri de protest.
Liberalii sunt nemultumiti. Scad catastrofal in sondaje. Si nu mai au bani. Nu reusesc sa puna mana pe rezervele uriase valutare de la Banca Nationala a Romaniei, cu ajutorul carora cursul valutar este tinut in frau. BNR este un adevarat El Dorado. Un stat in stat pastorit de aproape 30 ani de Mugur Isarescu (fost premier in 2000) care are o independenta deplina fata de factorul politic. Si asta ii innebuneste pe ministrul Finantelor Florin Citu, pe Ludovic Orban, pe Klaus Iohannis, care pierd voturi masiv, de la o luna la alta, pentru ca nu pot sa se infrupte la liber din rezervele BNR si trebuie sa faca imprumuturi cu dobanzi de aproape 5%, care au adus Romania la un rating cu “perspectiva negativa”. Ce usor ar fi fost pentru PNL sa inhate vreo 20 de miliarde din visteria BNR si sa se bata cu caramida-n piept ca sunt cei mai tari finantisti.
Numai ca nu se poate. Guvernatorul Mugur Isarescu, cu toate pacatele lui, nu a acceptat ca visteria BNR sa fie golita pentru a acoperi afacerile “Guvernului Meu”, ba chiar l-a deconspirat pe ministrul Florin Citu, incepand cu decembrie 2019, ca ia credite peste credite, cu dobanzi de peste 4%, cele mai mari practicate in Uniunea Europeana.
Isarescu trebuie alungat de la BNR. Asa s-a dat ordin de zi pe unitate. CNSAS s-a executat rapid si, la 9 iunie 2020, a emis un comunicat de presa in care a anuntat ca a sesizat Curtea de Apel Bucuresti cu o Nota de Constatare impotriva unei persoane din BNR pentru a se constata in sarcina acesteia calitatea de “colaborator al Securitatii”. Desi legea nu permite oferirea numelor persoanelor impotriva carora s-au initiat asemenea actiuni in instanta, Sistemul a avut grija sa se dea alarma generala: Isarescu e colaboratorul Securitatii. Cu nume de cod: “Manole”.
S-au descoperit de catre cercetatorii CNSAS note informative pe care le-a dat in tinerete. Pai sigur ca a dat asemenea note, caci era o obligatie legala in timpul regimului comunist, Isarescu fiind in perioada 1971 – 1990 cercetator stiintific la Institutul de Economie Mondiala. In aceasta calitate era obligat prin lege sa raporteze la comenduire despre intalnirile pe care le avea cu diversi cetateni straini.
Trebuie inteles ca nu toti cei care au dat note informative la Securitate au facut politie politica. Nu trebuie confundata zona politica a fostei Securitati de aparat de represiune politica, cu cea diplomatica sau comerciala. Una erau zbirii Securitati, alta erau lucratorii economici, caci fosta Securitate, e bine sa nu uitam, a facut posibil ca in aprilie 1989 Nicolae Ceausescu sa poata declara ca Romania nu mai are nicio datorie externa – caz unic in istoria moderna a lumii. Performanta penstru care a si fost asasinat in simulacrul de proces de la Targoviste.
Ce nu spune toata presa cumparata de Guvern e ca pentru a se constata in instanta calitatea de colaborator al Securitatii, adica acea activitate de politie politica prin care s-au incalcat drepturi si libertati fundamentale ale omului, si care sa duca la demiterea persoanei care a detinut o functie publica, mai e cale lunga. Pentru ca instanta de judecata trebuie sa constate indeplinirea cumulativa a trei conditii:
-sa fi semnat Angajament de colaborare cu Securitatea;
-sa fi intocmit Note informative;
-sa fi oferit in cuprinsul Notelor informative date de natura sa produca incalcari ale drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului;
Asadar mai e mult de asteptat pana la verdictul instantei, care mai are si o cale de atac, pentru ca sa putem afirma ca Isarescu a facut sau nu politie politica. Pana atunci Isarescu beneficiaza de prezumtia de nevinovatie.
Nu am fost ca jurnalist niciodata un admirator al lui Isarescu. Ba chiar am facut multe dezvaluiri neplacute despre acesta, inca de mai bine de 20 ani, in special dupa prabusirea Bancorex si a sistemului bancar romanesc. Dar nu pot sa nu observ ca asistam la o operatiune securistica de demonizare a acestuia.
Mugur Isarescu este posesorul a mai multor adeverinte de la CNSAS, de “necolaborare cu Securitatea”. A fost verificat de mai multe ori si gasit curat de tot atatea ori. In conditiile in care multi grei din politica i-au purtat Sambetele.
Brusc, dupa aproape 30 ani, Guvernatorul BNR intra in conflict cu “Guvernul Meu” exact pe refuzul de a lasa PNL sa se infrupte la liber din rezervele BNR. I se anunta si posibilii succesori: Lucian Isar – sotul vicepresedintei PNL Alina Gheorghiu – sau Florin Citu – ministrul Finantelor. Inainte de deznodamant, se aude ca Isarescu a avut o intalnire de taina cu stapanul “Guvernului Meu” Klaus Iohannis, care probabil i-a transmis mesajul: “Da-ne banii!”
Si cum banii nu s-au dat, caci Isarescu nu e “fiul ploii”, fiind bine proptit international, a intrat in operatiunea de demonizare. Bine cunoscuta in Romania de la Voiculescu si Dragnea incoace.
Cum este posibil ca Isarescu sa fi fost verificat de atatea ori de CNSAS si sa nu se depisteze nimic? Cine oare livreaza CNSAS dosarele de Securitate? Serviciile secrete, in frunte cu SRI? Cine e seful SRI? Eduard Hellvig, supusul preaplecat al lui Klaus Iohannis. Adica cel care a semnat in 2016 protocol secret de colaborare cu PICCJ, protocol declarat in afara legii de Curtea Constitutionala, dupa ce ex-Procurorul General Augustin Lazar mintea natiunea ca nu exista o asemenea intelegere ilegala. Sa nu uitam ca SRI poarta pacatul ascunderii dosarelor lui Traian Basescu, care a putut fi doua mandate presedinte, mintind public in emisiuni ca nu a avut asemenea legaturi, desi de curand au iesit la iveala documente conform carora a turnat la greu la Securitate.
Tare imi e ca in batalia pe banii BNR, CNSAS a fost folosit ca arma politica, ca si in cazul Basescu, cu mana serviciilor, care au mai gasit la tanc un dosarel. Exact cand trebuie, unde trebuie. Si nu spre binele acestei tari, ci pentru lichidarea din viata publica.
Macar sub Isarescu, cursul valutar a fost bine tinut in frau ani in sir si a existat cat de cat o stabilitate a preturilor. Cu toate pacatele lui, omul e recunoscut ca un profesionist. Dar sa ajunga unul ca Citu sa faca politica monetara a Romaniei, cu ce am gresit sa apucam asemenea timpuri?!?