Democratia in pericol!
In mod evident, orice cetatean lucid este constient ca prioritatile zilei sunt criza sanitara si nevoia de protejare a cetatenilor. Pandemia este cea care ne-a scos din circuitul firesc al evolutiei noastre si ne-a trasat noi obiective.
In acest context, am fost obligati sa amanam alegerile, motiv pentru care se desfasoara in luna septembrie. Pandemia a scos la iveala o serie de vulnerabilitati ale statului in domeniul sanatatii publice, in domeniul educatiei, economiei si finantelor publice, prin urmare observ un lucru care ma intristeaza profund. Absolut nimeni nu profita de aceasta oportunitate electorala pentru a transmite un semnal de resuscitare a democratiei.
Oare nu acesta era momentul oportun de a discuta activ, de a dezbate si de a adresa intrebari intregii clase politice despre ce este de facut in domeniul sanatatii, a educatiei, a economiei?
Personal, nu am multe explicatii, dar simt cum pe langa lipsa de curaj a majoritatii politicienilor care se ascund in spatele siglelor de partid, pare ca si vocile cele mai credibile au cedat in lupta pentru a apara ceea ce avem mai de pret in societate - democratia.
Refuz sa cred ca toata lumea s-a resemnat si considera ca mai mult nu se poate si l-a luat in brate pe “toti sunt la fel”.
Ar fi foarte grav, pentru ca indiferent de simpatii si linii editoriale, Romania are nevoie de dezbateri si de solutii. Nu putem stagna si cauta scuze pentru orice.
Esenta democratiei este dezbaterea. Lipsa ei arata ca democratia romaneasca sufera enorm.
Am avut alegeri prezidentiale fara confruntari si dezbateri reale. Se repeta acest scenariu si la alegerile locale si deja incepem sa ne obisnuim cu acest stil sinucigas pentru democratie.
Intr-o asmenea societate, politicienii vor deveni tot mai comozi si mai periculosi, iar presa - tot mai resemnata, iar acest lucru nu ne poate aduce nimic bun in perspectiva.
Mai avem doua saptamani de campanie, poate totusi se sesizeaza partea sanatoasa a societatii civile care slujeste valori, nu persoane si da tonul unor dezbateri pe teme, programe si provocari la care suntem supusi.
Uitati-va in aceste zile spre democratia americana, tara la care ne raportam cel mai des. Desi SUA a fost cel mai puternic afectata de pandemie, alegerile prezidentiale se desfasoara, iar candidatii si partidele dezbat continuu. Acesta este spiritul unei societati democratice autentice.
Imi doresc enorm sa ne facem bine, sa scapam de pandemie si sa redevenim o societate care are opinii, care critica, care dezbate, care are curaj sa spuna ce crede. Doar asa putem mentine pe drumul corect Romania, doar asa putem consolida democratia.