analize
Deficitul public ne arata lucruri ingrijoratoare
Deficitul public la 9 luni ne arata niste lucruri importante si ingrijoratoare:
- Gaura la venituri (programat fata de realizat este 9 miliarde lei). Au fost programate venituri de 279,4 miliarde lei si au fost realizate venituri de doar 270,4 miliarde lei.
- Desi se vorbeste de o "crestere a colectarii" pe fondul cresterii economiei, nu avem asa ceva. S-au incasat venituri cu 42,6 miliarde lei in plus fata de anul trecut (+18,7%) insa ponderea in PIB a veniturilor totale se mentine aproape constanta (diferenta este de doar 1,4 puncte procentuale). Acest lucru inseamna ca avem venituri suplimentare bazate preponderent pe inflatie si recuperare taxe amanate, deci conjuncturale si nu venituri structurale provenite din eficientizarea regimului fiscal.
- Cheltuielile cu investitiile au fost reduse radical fata de programat. Avem o scadere a cheltuielilor de 35,4 miliarde fata de ceea ce s-a programat. Nu s-a taiat de la cheltuieli permanente (care sunt in crestere) ci s-a taiat de la investitii si bunuri si servicii. Ceea ce Vilceanu spune ca e crestere la cheltuielile cu investitiile este de fapt doar diferenta de cheltuieli pe un volum de investitii redus, diferenta data de cresterea de costuri, nicidecum de investitii noi.
- Deficitul de 3,77% s-a facut cu sacrificarea autoritatilor locale care, in acest moment, nu mai au bani pentru a trece urmatoarele 2 luni pana la final de an. Asta inseamna lipsa bani pentru spitale, scoli, iluminat stradal, infrastructura publica.
- Referitor la investitii, fie ca sunt din fonduri europene, fie ca sunt din buget national, acestea sunt mult subfinantate, avand la acest moment o medie de 57% din programat, iar situatia grava este la proiectele cu finantare europeana, unde executia este de 54,9% din necesar (bugetat). Aici riscul este ridicat pentru ca putem avea dezangajari de sume la final de an. Pe de alta parte, nu cheltui bani pe proiecte europene, nu primesti bani europeni. Adica risc de neincasari pe final de an.
Da, stiu, economia creste, preturile scad, romanii sunt fericiti in abordarea lui Florin Citu. Dar domnia sa nu se pricepe la economia reala.
sursa: facebook Adrian Caciu