Grid star
camere de comert

DEFICITUL FORTEI DE MUNCA – Presedintele CCIR: "Avem nevoie de un cadru legislativ care sa inlesneasca procesul de recrutare din strainatate”

Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), in parteneriat cu TAKT Manpower Romania si PATROMIL, a organizat marti, 14 decembrie 2021, evenimentul "Impactul si managementul migratiei cetatenilor straini in Romania – Perspective si solutii cu privire la managementul si performantele lucratorilor straini”.


Mihai Daraban, presedintele Camerei, a declarat ca avem nevoie de un cadru legislativ care sa inlesneasca procesul de recrutare a fortei de munca din strainatate. 
Potrivit CCIR, in contextul actual, Romania se confrunta cu o lipsa acuta de forta de munca si competenta in mai multe sectoare economice, cum ar fi: constructii, HORECA, naval, transporturi, militar, IT, prelucrare si productie. Pentru a acoperi aceasta lipsa, Guvernul Romaniei a deschis granitele, in limita contingentului anual maxim, pentru a permite lucratorilor straini sa munceasca in Romania, in sustinerea companiilor ce doresc sa recruteze personal din afara Uniunii Europene, ca solutie reala fata de lipsa personalului autohton.

Implicarea Camerei de Comert

"Deficitul de forta de munca este una dintre marile provocari ale mediului de afaceri romanesc din ultimii ani. CCIR s-a implicat activ in rezolvarea acestei probleme, fiind unul dintre promotorii majorarii contingentului anual de lucratori straini nou admisi pe piata nationala. CCIR isi indeplineste rolul de mediator dintre mediul guvernamental si cel privat, sustinand interesele mediului de afaceri romanesc, in raport cu autoritatile centrale, iar semnalarea problematicii generate de lipsa de forta de munca cu inalta calificare in Romania a reprezentant un punct permanent pe agenda noastra.
Avand in vedere faptul ca disponibilitatea fortei de munca calificate influenteaza in mod direct atragerea de investitii straine directe, dezvoltarea de noi facilitati de productie sau modernizarea celor existente in tara noastra precum si nivelul de competitivitate pe plan international, CCIR va sustine in continuare necesitatea crearii unui cadrul legislativ care sa inlesneasca un proces simplificat de recrutare”,
a declarat presedintele CCIR, Mihai Daraban.

Invitatie pentru companiile romanesti

 "Incep prin a felicita Camera de Comert si Industrie a Romaniei pentru organizarea acestei conferinte, mai ales in contextul actual, in care Romania se confrunta cu o criza a fortei de munca. Cooperarea la nivel economic dintre cele doua state se inscrie, in mod clar, pe un trend ascendent, ca o recunoastere a dezvoltarii economice sustinute pe care India a avut-o in ultimii ani. Astfel, pentru Romania aceasta crestere economica inseamna noi oportunitati de dezvoltare ale afacerilor antreprenorilor din tara noastra.
Din punct de vedere al fortei de munca, se resimte o nevoie acuta de personal necalificat, calificat sau inalt calificat. Astfel, invit companiile romanesti sa vina in India si sa incheie parteneriate cu oamenii de afaceri de aici pentru ca vorbim de o piata imensa cu un potential foarte mare”
, a declarat E.S. Ambasadorul Romaniei in India, Daniela Sezonov Tane.

 Finalizarea acordurilor

"Atunci cand admirati mall-urile din Dubai sau autostrazile din Qatar, trebuie sa stiti ca ele sunt facute cu forta de munca din India. Atunci cand angajezi o persoana din India poti fi sigur ca aceasta dispune de o inalta calificare, are o bogata experienta in domeniul respectiv, indemanare si multa forta de munca. In plus, nu iti va crea probleme cu legea, este loial si foarte pasnic. Daca secolul XIX a fost dominat de schimburile de marfuri dintre diferite state, secolul XXI va fi dominat de o migratie masiva a oamenilor in cautarea unor noi oportunitati de munca.
Romania si India impartasesc aceleasi valori in ceea ce priveste democratia, o societate deschisa si o economie de piata libera. In momentul de fata, ministerele muncii din cele doua state sunt in curs de finalizare a doua acorduri, unul privind asigurarile sociale ale celor care vin sa munceasca in Romania, iar celalalt privind migrarea si mobilitatea acestor persoane”,
a declarat E.S. Ambasadorul Indiei in Romania, dl. Rahul Shrivastava.

Potrivit datelor ONRC, valoarea totala a schimburilor comerciale Romania-India, insuma 468,60 milioane de euro, la sfarsitul anului trecut si 479,3 milioane de euro la sfarsitul lunii august 2021. La nivelul lunii decembrie 2021, in Romania activau un numar de 428 companii indiene, cu o valoare totala a capitalului social subscris de 53,74 milioane de euro.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani