Grid star
eveniment

DEFICITUL BUGETAR AL ROMANIEI: RAPORT OFICIAL – Ministerul de Finante anunta la cat a ajuns in primele sase luni ale anului. Cresc incasarile facute de stat din taxe

Executia bugetului general consolidat in primul semestru al anului 2022 s-a incheiat cu un deficit de 23,51 miliarde lei, in scadere fata de deficitul de 33,81 miliarde lei inregistrat la aceeasi perioada a anului 2021. Potrivit ministerului de Finante condus de Adrian Caciu (foto), exprimat ca procent din PIB, deficitul bugetar a inregistrat o scadere cu 1,15 puncte procentuale pe primele sase luni ale anului 2022 fata de aceeasi perioada a anului 2021, de la 2,86% din PIB la 1,71% din PIB.


Veniturile bugetului general consolidat au insumat 216,70 miliarde lei in primul semestru al anului 2022, cu 22,9% peste nivelul incasat in perioada similara a anului trecut. Evolutia favorabila a acestora fost influentata preponderent de avansul veniturilor din TVA, venituri nefiscale, alte impozite si taxe pe bunuri si servicii si contributii de asigurari.
Incasarile din impozitul pe salarii si venit au totalizat 16,93 miliarde lei in prima jumatate a anului, consemnand o crestere de 18,4% (an/an), sustinuta de sporul incasarilor din declaratia unica (+40,2%), impozitul pe dividende (+36,7%), respectiv impozitul aferent pensiilor (+28,5%). Totodata, veniturile din impozitul pe salarii au crescut cu 10,9%, sub evolutia fondului de salarii din economie (+11,8%).
Contributiile de asigurari au inregistrat 68,46 miliarde lei in primele sase luni, in crestere cu 9,7% (an/an). Ca si in cazul impozitului pe salarii, evolutia este inferioara dinamicii fondului de salarii.

Mai multi bani la buget

Incasarile din impozitul pe profit au insumat 10,76 miliarde lei in primele sase luni, consemnand o crestere de 27,5% (an/an), sustinuta atat de avansul incasarilor din impozitul pe profit de la agentii economici (+1,7 miliarde lei), cat si de impozitul pe profit virat de bancile comerciale (+0,6 miliarde lei).
Incasarile nete din TVA au inregistrat 45,50 miliarde lei in primul semestru, in crestere cu 26,6% (an/an), in timp ce restituirile de TVA au consemnat un nivel de 12,46 miliarde lei in primele sase luni (+2,0% an/an). Dinamica veniturilor din TVA a fost influentata preponderent de evolutia favorabila a bazei macroeconomice relevante.
Veniturile din accize au insumat 16,64 miliarde lei in ianuarie-iunie, consemnand o crestere de 0,7% (an/an), determinata de avansul incasarilor din accizele pentru produse energetice cu 3,3%  sustinut atat de cresterea consumului de carburanti fata de aceeasi perioada a anului trecut, cat si de majorarea accizei cu 3,6% incepand cu 1 ianuarie 2022.

Bani din impozite

Alte impozite si taxe pe bunuri si servicii au totalizat 9,25 miliarde lei in prima jumatate a anului, inregistrand un avans semnificativ fata de anul precedent (+7,0 miliarde lei), preponderent pe seama incasarilor suplimentare din sectorul energetic.
Veniturile nefiscale au insumat 21,25 mld lei in ianuarie-iunie, consemnand o crestere de 62,7% (an/an), sustinuta de avansul veniturilor din proprietate, dividende, redevente petroliere si varsaminte din veniturile nete ale BNR. De asemenea, nivelul veniturilor nefiscale este determinat si de inregistrarea sumelor din vanzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera, potrivit prevederilor art.10, din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 115/2011.
Sumele rambursate de Uniunea Europeana in contul platilor efectuate si donatiile au totalizat 14,89 miliarde lei in primele sase luni, in crestere cu 19,4% (an/an).

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani