Decontarea RCA: iata preturile service-urile independente care nu au o conventie de decontare cu asiguratorii
23 April 2024 14:23 Lumea Banilor 624Service-urile independente care nu au o conventie de decontare a platilor de reparatie RCA (asigurarea auto obligatorie) cu asiguratorii taxeaza mai mult. Concluzia apartine Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare Reasigurare din Romania (UNSAR).
Conform UNSAR, despagubirea medie platita pentru fiecare dauna este cu aproximativ 30% mai mare fata de despagubirea platita pentru reparatiile catre service-urile reprezentantelor auto (9.604 lei vs. 7.580 lei), si de doua ori mai mare decat suma platita catre service-urile care au o conventie cu asiguratorii, altele decat reprezentantele (4.921 lei):
“Dorinta de a avea un plus de transparenta pe zona de despagubiri ar putea veni si ca urmare a diferentelor dintre preturile practicate de diferitele tipuri de unitati reparatoare in raport cu companiile de asigurare RCA. Astfel, o analiza a datelor aferente perioadei 2018-2022 transmise de companiile membre UNSAR pentru dosarele cu daune materiale care s-au inchis si s-au platit (fara a lua in calcul dosarele care sunt inca in rezerva – adica cele care urmeaza sa fie inchise), releva niste realitati ingrijoratoare.
Practic, pentru service-urile independente care nu au o conventie de decontare a platilor de reparatie cu asiguratorii, despagubirea medie platita pentru fiecare dauna este cu aproximativ 30% mai mare fata de despagubirea platita pentru reparatiile catre service-urile reprezentantelor auto (9.604 lei vs. 7.580 lei), si de doua ori mai mare decat suma platita catre service-urile care au o conventie cu asiguratorii, altele decat reprezentantele (4.921 lei).
In general, se presupune ca service-urile reprezentantelor auto reprezinta un standard de calitate in zona de reparatii, insa din datele transmise de asiguratori se constata ca tarifele practicate de reprezentante se situeaza, de fapt, in jurul mediei. Astfel de diferente in ceea ce priveste despagubirea medie platita catre diferitele tipuri de service nu sunt in favoarea soferilor, in conditiile in care toate unitatile reparatoare functioneaza indeplinind aceleasi cerinte legale.
Conform datelor oficiale ale ASF, asiguratorii au platit anul trecut despagubiri record in baza politelor RCA, de 4,2 miliarde lei. Acestor sume li se adauga rezerve in valoare de 2,3 miliarde lei pentru daunele avizate (RBNS), dar si 2,35 miliarde lei aferente daunelor neavizate (BNR)”.