DECONTAREA CHELTUIELILOR: SINDICATE VS PATRONATE – Punctele de vedere exprimate in Consiliul Economic si Social. Una din parti a avizat favorabil. Votul negativ: "Poate determina potentiale efecte nefavorabile la nivelul economiei nationale” (Document)
22 July 2022 13:01 Lumea Banilor 1113Pozitii diferite intre sindicate si patronate cu privire la propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Legii 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice. Este vorba despre posibilitatea decontarii contravalorii cheltuielilor de deplasare cu transportul pentru functionarii publici. Sindicatele sunt de acord, reprezentantii patronatelor, nu.
Astfel, partile reprezentate in Plenul Consiliului Economic si Social si-au exprimat urmatoarele puncte de vedere:
-reprezentantii partii sindicale si reprezentantii asociatiilor si fundatiilor neguvemamentale ale societatii civile au votat pentru avizarea favorabila a proiectului de act normativ;
-reprezentantii partii patronale au votat pentru avizarea nefavorabila a proiectului de act normativ. Motivarea: aplicarea prevederilor propunerii legislative este de natura a exercita o presiune suplimentara asupra bugetului general consolidat, fapt ce poate determina potentiale efecte nefavorabile la nivelul economiei nationale. Patronatele mai sustin ca nu se precizeaza sursele de finantare necesare decontarii contravalorii cheltuielilor de deplasare pentru transportul intre localitatea in care angajatii isi au domiciliul si localitatea unde se afla locul de munca al acestora.
Stimularea angajatilor
In expunerea de motive a legii se arata ca pentru a indeplini fiecare cerinta a cetatenilor, administratia locala trebuie sa fie formata din profesionisti, iar resursa umana sa fie la randul ei motivata si formata in mod constant in functie de nevoile si tendintele societatii. In scopul indeplinirii unei bune guvernari locale, un pachet de salarizare motivant reprezinta o necesitate pentru intreaga resursa umana specialista din administratiile publice locale.
“Cu toate acestea, primariile din comune gasesc foarte greu angajati care sa se deplaseze in acele localitati, salariile fiind foarte mici. Astfel, posibilitatea decontarii cheltuielilor de deplasare pentru transportul intre localitatea in care angajatii administratiei publice locale din mediul rural isi au domiciliul intr-o alta localitate decat cea in care se afla locul de munca al acestora este unu! din stimulentele necesare care au rolul de a asigura cresterea calitatii serviciilor publice”, se arata in proiectul de lege.
Motiv pentru care, prin aceasta initiativa legislativa se doreste introducerea posibilitatii autoritatilor administratiei publice locale din mediul rural de a cuprinde in bugetul local sume destinate decontarii cheltuielilor cu efectuarea navetei functionarilor publici si personalului contractual din aparatul de specialitate al primariei.