Grid star
criptomonede

DECLINUL BITCOIN, DECRIPTAT CU MODELUL FIBONACCI - Matematicienii explica prabusirea inexplicabila a criptomonedei la 30.000 dolari

Bitcoin a scazut joi, 21 ianuarie 2021, sub pragul de 30.000 de dolari, declinul de 17% in doar 24 de ore fiind cea mai abrupta prabusire din ultimele 11 luni. Criptomoneda a pierdut circa 30% de la nivelul maxim istoric de 41.986 dolari atins pe 8 ianuarie 2021, conform datelor CoinDesk, citate de CNBC. Cei mai multi analisti din piata nu pot explica mecanismele care au declansat prabusirea accelerata a Bitcoin, iar speculatiile privind evenimentele care au determinat investitorii sa vanda nu au intarziat sa apara. De departe insa, cea mai interesanta teorie este cea care vizeaza indicatorul Fibonacci – care spune ca pragul critic de pret, in acest moment este cel de 27.800 de dolari. O scadere sub acest prag va determina o pierdere accelerata de valoare, in timp ce „rezistenta” peste acest nivel va impulsiona un nou raliu Bitcoin.

Scaderea pretului Bitcoin a continuat chiar si atunci cand jucatorii financiari importanti au continuat sa parieze pe criptomonede scrie barrons.com. BlackRock ( BLK), cel mai mare manager de active din lume, de exemplu, a anuntat ca doua dintre fondurile sale sa investeasca in contracte futures Bitcoin, potrivit prospectelor depuse miercuri la Securities and Exchange Commission.

Si Sequoia, o firma de software si inginerie din Virginia, ofera angajatilor optiunea de a fi platiti in Bitcoin. Niciunul dintre aceste anunturi pozitive nu pare sa fi crescut pretul Bitcoin.

Ca intotdeauna, este dificil sa identificam exact de ce se deplaseaza activul digital, explica jurnalistii de la barrons.com. Insa ar fi cateva indicii, dintre care cel mai interesant este modelul matematic al extensiei de pret Fibonacci, care permite identificarea unor niveluri potentiale de corectie ca urmare a unui impuls transmis in piata, indiferent de piata in cauza. Acest model s-ar aplica si evolutiei pretului Bitcoin, scrie Chris Vermeulen, Chief Market Strategist la TheTechnicalTraders.com.

Dar sa luam pe rand „impulsurile” transmise pe piata criptomonedelor. Iata care sunt principalele evenimente care ar fi putut declansa o corectie:

1. Temeri privind reglementari mai severe a criptomonedei sub administratia Biden

Janet Yellen, propunerea presedintelui american Joe Biden in fruntea Trezoreriei, le-a dat emotii investitorilor atunci cand si-a exprimat ingrijorarea saptamana aceasta cu privire la faptul ca moneda digitala ar putea fi folosita de infractori.

Declaratiile sale au generat in piata temerile unei reglementari mai severe a criptomonedei sub administratia Biden, scrie si nypost.com

Cred ca multe (n.r.criptomonede) sunt utilizate, cel putin in sensul tranzactiilor, in principal pentru finantarea ilicita si cred ca trebuie sa examinam cu adevarat modalitatile prin care le putem reduce utilizarea si sa ne asiguram ca spalarea banilor nu are loc prin aceste canale”, a spus Yellen marti.

2. „Jocul” tranzactionarii in Statele Unite ale Americii si Asia: Bitcoin creste cand e zi in SUA si noapte in China si invers

In ultimele saptamani, Bitcoin a fost, in general, mai slab cand este zi in Asia si mai puternic cand este zi in Statele Unite. Aceasta reflecta o divizare a entuziasmului in cele doua parti ale lumii - ambele critice pentru preturile Bitcoin.

Bitcoin poate fi un activ international, dar se tranzactioneaza diferit si se confrunta cu reglementari diferite in functie de jurisdictie, astfel incat schimbarile sentimentului local pot afecta preturile chiar daca piata mai larga este optimista.

Au existat fluxuri nete mari in America de Nord din Asia de Est”, a declarat Philip Gradwell, economistul sef la Chainalysis, o firma care a cartografiat ecosistemul Bitcoin din intreaga lume si poate urmari miscarile criptomonedelor in timp real, potrivit barrons.com.

Pentru a intelege Bitcoin, este necesar sa intelegem diferentele de sentiment local, ceea ce poate insemna ca detinatorii de Bitcoin americani se trezesc cu 10% mai saraci decat erau cand dormeau”, spun analistii pentru barrons.com.

3. Panica investitorilor, care au vandut accelerat Bitcoin

Investitorii mari au cumparat o cantitate enorma de Bitcoin intre martie si iunie 2020, cu un numar record de achizitii in valoare de cel putin 1 milion de dolari de entitate fizica sau juridica - cu 84% mai mult decat s-a cumparat in cursa in 2017.

Unii dintre acesti investitori spun ca au cumparat Bitcoin deoarece erau din ce in ce mai nelinistiti in legatura cu inflatia din SUA, avand in vedere ca guvernul a cheltuit atat de mult pe eforturile de stimulare.

Oferta de Bitcoin este acum limitata, cu doar 6,25 Bitcoin noi, in valoare de aproximativ 200.000 USD la preturile actuale, creati aproximativ la fiecare 10 minute. Deci, atunci cand investitorii mari intra pe piata, trebuie sa gaseasca vanzatori dispusi sa vanda Bitcoin si ar putea fi nevoiti sa plateasca in plus pentru privilegiul de a-l cumpara.

Teoretic, cresterea constanta a cererii ar continua sa impinga pretul mai sus, avand in vedere limitele ofertei. Dar Bitcoin este o tranzactie de impuls care poate intoarce in graba trendul crescator.

Cand pretul incepe sa scada, exista adesea o graba pentru exituri, deoarece vanzatorii se tem ca - la fel ca in 2017 - nu vor putea vinde la aceste preturi pentru o vreme.

In ultima saptamana, numarul de Bitcoin in miscare, care au fost detinuti mai putin de o luna, a fost in crestere. Numarul investitorilor care au obtinut castiguri de 25% sau mai mult in dolari a atins niveluri destul de ridicate. Deci, exista o multime de oameni care au achizitionat Bitcoin recent, s-au descurcat foarte bine din cresterea pretului si incep sa-l mute. Si cand il muta, acesta tinde sa fie trendul de vanzare. Asta incepe sa puna o oarecare presiune”, a explicat Philip Gradwell, the economistul-sef al Chainalysis.

El spune ca exista unele dovezi ca detinatorii recenti de Bitcoin devin din ce in ce mai dispusi sa vanda in ultimele doua saptamani.

De altfel, Bank of America a lansat saptamana aceasta un sondaj global care arata clientilor ca Bitcoin este acum cel mai aglomerat comert de pe piata - chiar mai mult decat actiunile de tehnologie.

Aceste probleme tehnice si de sentiment pot face dificila tranzactionarea Bitcoin pe baza stirilor de zi cu zi din sector. Momentul, dinamica pietei si schimbarile regionale explica adesea lucrurile mai bine.

4. BitMEX a sustinut recent ca o problema numita „cheltuieli duble” in blockchain

Declinul Bitcoin a fost, de asemenea, alimentat de un tweet de la BitMEX, care sustinea ca o problema numita „cheltuieli duble” a aparut in blockchain. Problema ar permite cuiva sa cheltuiasca un bitcoin de doua ori. BitMEX a declarat ca a detectat o cheltuiala dubla in valoare de 21 USD in bitcoin, dar nu a putut confirma cheltuiala.

5. Autoritatea de Supraveghere Financiara a Marii Britanii i-a avertizat pe traderii cripto ca „ar trebui sa fie pregatiti sa-si piarda toti banii”

La inceputul acestei luni, Autoritatea de Supraveghere Financiara a Marii Britanii i-a avertizat pe comerciantii criptografici ca „ar trebui sa fie pregatiti sa-si piarda toti banii”, deoarece exista multe riscuri implicate.

Directorul de investitii al Guggenheim Partners, Scott Minerd, a declarat intr-un interviu de marti pentru CNBC ca este de parere ca pretul tokenului e supraevaluat deocamdata, mentionand ca s-ar putea sa alunece pana la 20.000 de dolari.

Dar asta in ciuda faptului ca Minerd chiar luna trecuta a spus ca bitcoin „ar trebui sa valoreze 400.000 de dolari”, declarand pentru Bloomberg ca „are multe atribute ale aurului si, in acelasi timp, are o valoare neobisnuita in ceea ce priveste tranzactiile”.

Datele CoinDesk arata ca ethereum, a doua cea mai mare moneda digitala ca valoare totala de piata, a scazut chiar mai mult decat bitcoin, joi, inregistrand un declin de 22% pana la 1053 de dolari, pe care a inceput sa-l recupereze rapid. Ether a inregistrat o crestere de peste 470% pe parcursul anului trecut.

6. „Retragerea lui Fibonacci” - Pretul activelor evolueaza in raport cu nivelurile majore din sirul de numere Fibonacci, celebrul matematician care a identificat si „numarul de aur”

Sa aruncam o privire la cum ar arata o configurare tehnica Breakout / Rally in Bitcoin in viitorul apropiat”, scrie Chris Vermeulen, Chief Market Strategist la TheTechnicalTraders.com.

In opinia sa, pretul trebuie sa se mentina deasupra suportului critic aproape de 27.800 de dolari, deoarece orice nou minim inferior ar constitui o continuare a tendintei descendente a Bitcoin. Prin urmare, orice tentativa reinnoita de a urca pretul Bitcoin ar incepe probabil de la niveluri de aproape 28.000 USD (sau chiar sub acest nivel).

Folosind o extensie de pret Fibonacci, putem vedea nivelurile de extensie Fibonacci de 46.280 $ (0.618) si 56.190 $ (1.0) sunt tinte potentiale cheie de pret in crestere daca se reia un breakout / raliu. Masuram cel mai recent nivel inferior, la sfarsitul lunii noiembrie, la nivelul actual ridicat al pretului, apoi aliniem partea inferioara a extensiei de pret Fibonacci la valorile minime actuale ale pretului (aproape de 30.260 USD). Acest lucru ne permite sa vedem nivelurile potentiale tinta viitoare in cazul in care aceasta tinde fie catre un nou raliu, fie catre o noua prabusire” - Chris Vermeulen

Din nou, este esential ca nivelul de asistenta de aproape 27 800 de dolari sa fie pastrat si minimele de pret sa nu coboare sub acest nivel. Orice incalcare a acestui nivel de rezistenta ar constitui un „nou minim inferior” in teoria preturilor Fibonacci - ceea ce sugereaza ca tendinta descendenta continua.

Daca nivelul de rezistenta de 27.800 USD este mentinut, asa cum am sugerat in exemplul Breakout / Rally de mai sus, atunci exista o sansa puternica ca 42.000 USD pana la 56.000 USD sa fie urmatoarele tinte pozitive”, mai spune Chris Vermeulen.

Leonardo Pisano Bogollo, celebru matematician italian, a introdus pentru prima data secventa lui Fibonacci in Occident in secolul al XIII-lea. Aceste siruri de numere contin proprietati si relatii matematice unice, care pot fi aplicate in natura, arhitectura si biologie. Prezenta larga a acestor relatii in Univers se extinde, de asemenea, pe pietele financiare. Acesta reprezinta doar unul dintre motivele pentru care multi traderi utilizeaza o strategie de tranzactionare Fibonacci pentru a identifica nivelurile potentiale de corectie de pe piata.

Instrumentul Retragerea lui Fibonacci este o parte integranta a analizei tehnice, care se refera la suport si rezistenta, materializand nivelele-cheie ale structurilor. Indicatorul Fibonacci permite identificarea unor niveluri potentiale de corectie ca urmare a unui impuls, indiferent de piata in cauza.

https://www.coindesk.com/bitcoin-price-largest-daily-drop-10-months-sell-off

https://www.barrons.com/articles/bitcoin-price-falls-as-some-holders-are-starting-to-move-it-51611247016

https://nypost.com/2021/01/21/bitcoin-falls-more-than-10-percent-on-fears-of-us-crackdown/

https://www.forbes.com/sites/jonathanponciano/2021/01/21/bitcoin-losses-near-200-billion-as-jpmorgan-warns-its-the-least-reliable-dollar-hedge/?sh=6eedd204773b

https://www.fxempire.com/forecasts/article/whats-next-for-bitcoin-56k-or-16k-695608

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani