DECLARATIA UNICA – Milioane de romani sunt in aceasta situatie. Iata cum trebuie sa procedeze

foto: editiadedimineata
Declaratia unica se completeaza si se depune, pana la data de 25 mai 2021, de catre persoanele fizice care in anul de impunere au realizat, individual sau intr-o forma de asociere, venituri/pierderi din Romania sau/si din strainatate si care datoreaza impozit pe venit si contributii sociale obligatorii, potrivit prevederilor Codului fiscal.
Pentru a veni in ajutorul persoanelor fizice care au obligatia depunerii, in anul 2021, a declaratiei unice, Agentia Nationala de Administrare Fiscala pune la dispozitie mai multe modele pentru completarea acesteia, respectiv in cazul:
✓ persoanelor care obtin venituri din activitati independente impuse in sistem real;
✓ persoanelor care obtin venituri din activitati independente impuse la norma de venit;
✓ persoanelor care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor (contracte de inchiriere in lei si valuta);
✓ persoanelor care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor (contract de inchiriere in lei); ✓ persoanelor fara venituri care opteaza pentru plata contributiei la sanatate:
“Fiecare model de completare poate fi descarcat gratuit de pe portalul-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscale din Sectiunea asistenta pentru contribuabili, Subsectiunea Servicii oferite contribuabililor/Ghiduri curente si alte materiale informative/Modele de completare a declaratiei unice. Acestea contin indicatii vizuale pentru completarea sectiunilor declaratiei unice in functie de venitul obtinut. Pentru completarea si depunerea declaratiei unice contribuabilii pot solicita sprijin organelor fiscale astfel:
✓ apeland Serviciul central de asistenta telefonica a contribuabililor – Call – center, la numarul de telefon 031.403.91.60;
✓ prin e-mail, accesand Formularul de contact disponibil pe portal https://www.anaf.ro/asistpublic/ si in serviciul Spatjul Privat Virtual. Recomandam depunerea declaratiei unice prin mijloace electronice de transmitere la distanta, in conformitate cu prevederile legale in vigoare, respectiv:
✓ prin intermediul serviciului „Spatiul privat virtual”, disponibil pe site-ul www.anaf.ro;
✓ prin intermediul serviciului ‘Depunere declaratii’, disponibil pe portalul www.e-guvernare.ro pe baza certificatului digital calificat.
Declaratia unica se poate depune si in format hartie, direct la registratura organului fiscal sau prin posta, cu confirmare de primire. ANAF a creat pe portalul institutional o rubrica in care se regasesc toate informatiile detaliate despre declaratia unica (Ghid de completare, Formularul 212 pentru descarcare, baza legala etc.), aceasta putand fi accesata la acest link https://static.anaf.ro/static/10/SPV/info_spv.htm”.