Grid star
eveniment

Decizie privind reclama la jocurile de noroc. Proiectul prevede amenda de 1 milion de lei: “Daca se interzice pe motiv ca se creeaza dependenta, aceeasi masura ar trebui aplicata si in ceea ce priveste produsele ce contin alcool” (Avizul)

Consiliul Economic si Social (CES) a avizat negativ propunerea legislativa pentru completarea Ordonantei Guvernului 77/2009 privind privind organizarea si exploatarea jocurilor de noroc care stabileste amenzi privind reclama la jocurile de noroc facuta in anumite cazuri punctuale.

Proiectul prevede, printre altele, ca reclama, publicitatea, desfasurarea activitatilor de marketing sau orice alta activitate cu caracter promotional privind jocurile de noroc, amplasate sau realizate la o distanta mai mica de 1 kilometru de unitatile de invatamant precum crese, gradinite, scoli primare sau gimnaziale, a liceelor sau a universitatilor constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 500.000 lei la 1.000.000 lei. De asemenea, se mai stipuleaza “confiscarea sumeior provenite din activitatea contraventionala, precum si a tuturor mijloacelor, bunuri mobile sau fixe, utilizate pentru realizarea activitatilor de marketing”.

Masuri suficiente

CES arata in avizul negativ ca “masurile adoptate pentru a reduce consumul de jocuri de noroc sunt suficient de restrictive, atat timp cat nu este vorba de o activitate ilegala. Prin urmare, daca se interzice reclama pe motiv ca se creeaza dependenta, atunci aceeasi masura ar trebui aplicata si in ceea ce priveste produsele ce contin alcool”.

Proiectul de lege mai prevede:

“Publicitatea prin transmiterea de mesaje audio-video si de mesaje electronice nesolicitate care contin informatii cu privire la unul sau mai multe jocuri de noroc cat si site-uri pe care sunt gazduite platforme pe care se desfasoara jocuri de noroc sau branding folosind una dintre marcile pe care un operator de jocuri de noroc le foloseste, sunt interzise (…).
Publicitatea din exterior, asa cum este prevazut in Legea nr. 185/2013, care confine informatii cu privire la unul sau mai multe jocuri de noroc, site-uri pe care sunt gazduite platforme pe care se desfasoara jocuri de noroc sau branding folosind una dintre marcile pe care un operator de jocuri de noroc le foloseste, se interzice”.

Categorie vulnerabila

Initiatorul, parlamentarul Iulian Alexandru Badea, arata in expunerea de motive ca proiectul de lege reprezinta un raspuns la fenomenul de crestere a numarului de persoane care dezvolta dependenta fata de jocurile de noroc, cu precadere in randul minorilor care fac parte din cea mai vulnerabila categorie de persoane. In tara noastra au fost eliberate peste 63.000 de autorizatii pentru desfasurarea de activitati de jocuri de noroc, in prezent functionand pentru 80.000 de aparate de acest fel:
“In detrimentul faptului ca OUG 77/ 2009 defineste participantul la jocul de noroc drept o persoana fizica majora cu varsta de peste 18 ani impliniti si interzice astfel accesul minorilor in locatiile specializate pentru desfasurarea jocurilor de noroc, precum participarea acestora la orice tip de joc de noroc, din pacate, realitatea si evenimentele recente ne demonstreaza faptui ca legislatia in vigoare nu protejeaza aceasta categoric vulnerabila prin suficiente masuri”.

 

>>Proiectul de lege pentru completarea Ordonanței Guvernului 77/2009 privind privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc

>>Expunerea de motive a proiectului pentru completarea Ordonanței Guvernului 77/2009 privind privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc

>>Avizul CES

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani