Grid star
banci

Decizie privind ratele romanilor. Banca Nationala ingheata dobanda-cheie

Consiliul de Administratie a Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis vineri, 8 noiembrie 2024, mentinerea ratei dobanzii de politica monetara (dobanda-cheie) la nivelul de 6,50 la suta pe an. Este pentru a doua luna consecutiv cand institutia condusa de Mugur Isarescu “ingheata” rata, dupa ce aceasta a scazut doua luni la rand.

In august, banca a decis reducerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 6,50 la suta pe an, de la 6,75 la suta pe an. In iulie, dobada-cheie a scazut la nivelul de 6,75 la suta pe an, de la 7,00 la suta pe an, iar in octombrie a stagnat.

In functie de rata dobanzii de politica monetara, bancile stabilesc dobanzile pe care le practica. Avand in vedere ca valoarea dobanzii-cheie stagneaza, teoretic ratele la banca ar trebui sa nu mai creasca. Asta intrucat rata dobanzii de politica monetara  este cea care da tonul celorlalte din piata.  Atunci cand BNR majoreaza dobanda-cheie, scopul fiind scaderea inflatiei, este de asteptat ca bancile sa creasca dobanzile atat la credite, cat si la depozite, pentru a tempera consumul pe credit. Acest lucru nu ar trebui insa sa se intample, avand in vedere decizia BNR.

Prezentam anuntul BNR:

"Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei, intrunit in sedinta din 8 noiembrie 2024, a hotarat:
-mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 6,50 la suta pe an;
-mentinerea ratei dobanzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 7,50 la suta pe an si a ratei dobanzii la facilitatea de depozit la 5,50 la suta pe an;
-mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si in valuta ale institutiilor de credit".

Creste inflatia

Potrivit prognozei actualizate a BNR, rata anuala a inflatiei va creste usor in ultimele luni ale anului curent si va cunoaste o fluctuatie pronuntata in semestrul I 2025, ramanand deasupra intervalului tintei si peste valorile anticipate anterior, pe fondul efectelor de baza in dublu sens ce se vor manifesta pe orizontul scurt de timp, dar si al secetei severe din 2024 si al majorarii cotatiilor unor marfuri, de natura sa afecteze in continuare dinamicile preturilor alimentelor si energiei.
Reamintim ca Romania a fost campiona la inflatie in Uniunea Europeana in luna septembrie 2024. Cifrele Eurostat, institutul european de statistica, arata ca rata anuala a inflatiei in zona euro a fost de 1,7 % in septembrie 2024, in scadere de la 2,2 % in august. Cu un an mai devreme, rata a fost de 4,3%. Inflatia anuala in Uniunea Europeana a fost de 2,1 % in septembrie 2024, in scadere de la 2,4 % in august. Cu un an mai devreme, rata a fost de 4,9%.
Cele mai ridicate rate anuale au fost inregistrate in Romania (4,8%), Belgia (4,3%) si Polonia (4,2%). Cele mai scazute rate anuale au fost inregistrate in Irlanda (0,0 %), Lituania (0,4 %), Slovenia si Italia (ambele cu 0,7 %).

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani