Decizie privind cumulul pensiei cu alte venituri
23 September 2024 18:00 Lumea Banilor 697Casa Nationala de Pensii Publice (CNPP) vine cu precizari privind romanii care pot cumula pensia cu alte venituri.
In aceasta categorie intra pensionarii sistemului public de pensii care realizeaza venituri in urmatoarele situatii:
-Activitati pentru care se datoreaza contributii de asigurari sociale, potrivit Codului fiscal;
-Activitati in calitate de prestator casnic, potrivit Legii nr. 111/2022, pentru care se datoreaza contributia de asigurari sociale, indiferent de nivelul veniturilor.
O noutate introdusa de Legea 360/2023 privind sistemul public de pensii este ca pensionarii de invaliditate pot cumula pensia cu alte venituri indiferent de gradul de invaliditate.
Cine nu poate cumula pensia cu alte venituri
-Sotul supravietuitor beneficiar al unei pensii de urmas care realizeaza venituri lunare mai mari decat salariul minim brut pe tara garantat in plata (3.700 lei incepand cu data de 1 iulie 2024);
-Beneficiarul unei pensii anticipate, care realizeaza venituri lunare in baza unui contract individual de munca sau in baza unui raport de serviciu;
persoana care isi desfasoara activitatea in functii elective sau care este numita in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, precum si membrul cooperator dintr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti, ale carui drepturi si obligatii sunt asimilate, in conditiile legii, cu cele ale persoanelor susmentionate.
In vederea valorificarii stagiului de cotizare realizat dupa data inscrierii la pensie, pensionarii pentru limita de varsta pot solicita recalcularea pensiei prin adaugarea acestuia, in conditiile legii, o singura data intr-un an calendaristic. Stagiul de cotizare realizat in regim de cumul nu intra in calculul punctelor de stabilitate.
Nota: Aceasta rubrica este destinata zvonurilor. Luati informatiile ca atare!