Grid star
eveniment

DECIZIE PRELIMINARA PRIVIND PENSIILE SPECIALE - Supraimpozitare cu 15% a partii de necontributivitate

Coalitia guvernamentala pare ca a luat o decizie preliminara cu privire la pensiile speciale, insa discutiile continua. Astfel, s-ar fi cazut de acord cu varianta de supraimpozitare cu 15% a partii de necontributivitate.

Potrivit antena 3, acesta este unul dintre amendamentele care vor fi depuse la Senat, la Legea pentru reforma pensiilor de serviciu. De asemenea, pentru cei din Aparare si Ordine publica, se propune eliminararea a cinci sporuri din baza de calcul.

Iata ce ar fi convenit coalitia cu privirile la pensiile speciale:

-Nimeni nu va depasi, cu veniturile din pensie, veniturile din activitate;

-Se va impozita cu 15% partea de necontributivitate, indexare anuala;

-Pensiile se vor indexa anual cu rata inflatiei;

-Se abroga articolul referitor la pensiile CSM, cu referire la cei care puteau beneficia de ele dupa un mandat;

-Pentru Aparare si Ordine publica, se elimina cinci sporuri din baza de calcul.

Ramane de vazut daca aceste propuneri vor fi mentinute. Ramane de vazut care va fi forma finala.

Legea din Senat

Guvernul condus de Nicolae Ciuca a adoptat proiectul de Lege privind pensiile speciale, iar acum acesta se afla in Senat. Potrivit ministerului Muncii, actul normativ respecta atat prevederile PNRR, cat si deciziile CCR si urmareste ajustarea cheltuielilor totale cu pensiile si indemnizatiile de serviciu, conform angajamentelor asumate.

Modificarile adoptate stabilesc faptul ca pensiile de serviciu vor fi calculate plecand de la vechimea in specialitate si cu reducerea procentului de calcul raportat la venitul obtinut, iar stagiul de contributivitate minim va fi similar celui aplicat in sistemul public de pensii. Practic, nicio pensie de serviciu nu va putea sa mai depaseasca salariul primit in perioada activa, iar pensiile care sunt deja in plata se vor recalcula pentru a respecta noul principiu si pentru a elimina inechitatile intre beneficiarii care sunt deja in plata si viitorii pensionari. In acest sens, noile reglementari introduc criterii si conditii concrete de exercitare a dreptului la pensia de serviciu, cu scopul de a redimensiona cuantumul acestora.

​ Prevederile

Astfel, la stabilirea bazei de calcul a pensiilor de serviciu se au in vedere venituri de natura salariala realizate pe o durata mai lunga de activitate a potentialilor beneficiari, similar stagiului minim de cotizare realizat in sistemul public de pensii. Pentru reducerea decalajului dintre pensiile de serviciu si cel al pensiilor de asigurari sociale de stat, s-a stabilit ca determinarea cuantumului pensiilor de serviciu sa se faca pe baza unui procent ajustat fata de cel aplicat in prezent, la baza de calcul. De asemenea, varsta de acces la pensia de serviciu si vechimea in serviciu au fost majorate. Astfel, vechimea in specialitate a crescut la minim 15 ani, iar pentru sistemul de justitie aceasta este de minim 25 de ani, fara perioade asimilate. Procentul de calcul se reduce de la 80% la 65% din media veniturilor brute din 12 luni consecutive de activitate, cu exceptia magistratilor, potrivit deciziilor CCR.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani