Grid star
banci

Decizie pentru ratele romanilor. BNR a micsorat dobanda-cheie: “Rata anuala a inflatiei s-a redus in iunie mai mult decat s-a anticipat”

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a micsorat dobanda-cheie a doua luna la rand. Institutia condusa de Mugur Isarescu arata ca rata anuala a inflatiei s-a redus mai mult decat s-a anticipat. Astfel, Consiliul de administratie a decis joi, 7 august 2024, reducerea ratei dobanzii de politica monetara (dobanda-cheie) la nivelul de 6,50 la suta pe an, de la 6,75 la suta pe an. In iulie, dobada-cheie a scazut la nivelul de 6,75 la suta pe an, de la 7,00 la suta pe an.


In functie de rata dobanzii de politica monetara, bancile stabilesc dobanzile pe care le practica. Avand in vedere ca valoarea dobanzii-cheie s-a micsorat, teoretic ratele la banca ar trebui sa nu mai creasca, ci sa scada usor. Pentru ca daca atunci cand BNR majoreaza dobanda-cheie, scopul fiind scaderea inflatiei, este de asteptat ca bancile sa creasca dobanzile atat la credite, cat si la depozite, pentru a tempera consumul pe credit, decizia de vineri ar trebui sa se reflecte intr-o scadere a acestora. Asta intrucat rata dobanzii de politica monetara  este cea care da tonul celorlalte din piata.  

Iata anuntul facut de BNR:

"Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei, intrunit in sedinta de astazi, 7 august 2024, a hotarat urmatoarele:
-reducerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 6,50 la suta pe an, de la 6,75 la suta pe an, incepand cu data de 8 august 2024;
-reducerea ratei dobanzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 7,50 la suta pe an, de la 7,75 la suta pe an, si a ratei dobanzii la facilitatea de depozit la 5,50 la suta pe an, de la 5,75 la suta pe an;
mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si in valuta ale institutiilor de credit”.

Inflatie mai mica

Potrivit BNR, rata anuala a inflatiei a continuat sa se reduca in iunie 2024, coborand la 4,94 la suta, sub nivelul prognozat, de la 5,12 la suta in luna mai, ca urmare a scaderilor de dinamica consemnate de inflatia de baza si de pretul combustibililor, contrabalansate partial ca impact de cresterea pretului gazelor naturale.
Fata de luna martie, rata anuala a inflatiei s-a redus in iunie mai mult decat s-a anticipat, diminuandu-se cu 1,67 puncte procentuale (de la 6,61 la suta), in principal ca efect al ieftinirii substantiale a energiei pe ansamblul trimestrului II, indeosebi a gazelor naturale, sub influenta modificarilor legislative aplicate incepand cu luna aprilie, precum si pe fondul continuarii scaderii dinamicii preturilor alimentelor.
In acelasi timp, rata anuala a inflatiei CORE2 ajustat si-a accelerat descresterea in trimestrul II, inclusiv in raport cu previziunile, coborand la 5,7 la suta in iunie, de la 7,1 la suta in martie 2024.
Decelerarea a avut ca determinanti si in acest interval efecte de baza dezinflationiste si corectii descendente ale cotatiilor marfurilor. Influente suplimentare au decurs din scaderea dinamicii preturilor importurilor si din reintrarea pe un trend usor descrescator a asteptarilor inflationiste pe termen scurt. In sens opus au actionat moderat majorarile de costuri unitare cu forta de munca consemnate in primele luni ale anului curent, transferate, cel putin partial, asupra unor preturi de consum, inclusiv pe fondul unei cereri robuste de bunuri.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani