DECIZIE PE TAXELE STUDENTILOR – Proiectul pentru modificarea Legii 199/2023 privind invatamantul superior a primit un nou aviz favorabil. Proiectul prevede ca taxele nu se vor modifica pe parcursul unui an scolar (Document)
Proiectul pentru modificarea Legii 199/2023 privind invatamantul superior a primit un nou aviz favorabil. Este vorba despre proiectul de lege care prevede ca studentii admisi pe locurile cu taxa sa plateasca aceeasi suma pe tot parcursul facultatii. Iar daca initiativa legislativa va fi aprobata, majorarea sumei pe toata perioada facultatii va fi interzisa.
Astfel, Comisia pentru Stiinta si Tehnologie din Camera Deputatilor a avizat pozitiv, cu unanimitate, proiectul de lege. Anterior, initiativa legislativa a fost aprobata de catre Consiliul Economic si Social, Consiliul Legislativ, Comisia Juridica, dar Comisia pentru drepturile omului a acordat aviz negativ.
In expunerea de motive se arata ca in 5 iulie 2023 a fost publicata in Monitorul Oficial Legea invatamantului superior 199/2023. Potrivit actualelor dispozitii ale acestui act normativ, viitorii studenti care doresc sa acceseze cursurile unei facultati sunt plasati intr-o pozitie de inferioritate fata de facultate in ceea ce priveste cuantumul taxei si posibilitatea modificarii acestui cuantum in mod unilateral de catre institutia de invatamant.
De asemenea, inainte de admitere, facultatile vor publica o oferta de scolarizare care va cuprinde cuantumul taxei, iar studentul, daca apreciaza ca aceasta este una pe care o poate onora, o accepta prin incheierea contractului de scolarizare. Insa, din momentul incheierii contractului de scolarizare, studentul se afla intr-o pozitie de inferioritate, intrucat institutia poate modifica oricand si in mod unilateral continutul contractului de scolarizare in ceea ce priveste cuantumul taxei.
Majorarea taxelor de scolarizare
Conform initiatorilor, iluzia existentei unui veritabil drept de optiune este una evidenta, avand in vedere toate dificultatile pe care le-ar impune transferul la o alta institutie de invatamant superior care ar putea, de asemenea, majora in mod repetat si unilateral cuantumul taxei de scolarizare: “Majorarea taxelor in timpul anului de studiu, ca decizie exclusiv a universitatilor are ca efect cresterea abandonului universitar, scaderea motivatiei de a continua studiile si, din cauza lipsurilor materiale, studentii sunt nevoiti sa isi restructureze cheltuielile, ceea ce le ingreuneaza conditiile de trai din timpul facultatii”.