DECIZIE IN INSTANTA CU PRIVIRE LA EUROINS – Iata pana cand mai sunt valabile politele de asigurare. Hotararea Tribunalului Bucuresti
Tribunalul Bucuresti a dispus deschiderea procedurii falimentului Euroins Romania Asigurare Reasigurare S.A. Potrivit Autoritatii de Supraveghere Financiara, politele emise de societate, cu exceptia celor de garantii, mai sunt valabile pana la 8 septembrie 2023.
Tribunalul Bucuresti a confirmat vineri, 9 iunie 2023, starea de insolventa constatata de Autoritatea de Supraveghere Financiara prin Decizia 262/17.03.2023. Dupa ce Curtea de Apel Bucuresti a respins, in doua randuri, solicitarea Euroins Romania Asigurare Reasigurare S.A. de a suspenda aplicarea deciziei ASF, Tribunalul Bucuresti a hotarat sa deschida procedura falimentului societatii de asigurare, hotararea putand fi atacata cu apel.
In acest context, potrivit legislatiei in vigoare, ASF anunta ca politele de asigurare emise de Euroins Romania mai sunt valabile 90 de zile incepand de astazi, respectiv pana la data de 8.09.2023 (exceptand politele de garantii, pentru care termenul de valabilitate este de 150 de zile si se implineste la data de 7.11.2023).
Dupa implinirea termenelor de mai sus, politele emise de Euroins Romania inceteaza de drept si, prin urmare, este necesara incheierea unor polite noi.
Pasii de urmat
“Amintim ca atat persoanele care au suferit daune acoperite de polite de asigurare emise de Euroins Romania (atat daune provocate de terti asigurati RCA la societate, cat si daune acoperite de alte tipuri de asigurari), cat si clientii societatii, care solicita returnarea partiala a primei de asigurare, se vor adresa Fondului de Garantare a Asiguratilor (F.G.A.).
AICI puteti gasi pasii care trebuie urmati pentru a solicita despagubirea, iar AICI pasii care trebuie urmati pentru restituirea primei. Pentru a asigura echitatea in relatia cu toti petentii, FGA inregistreaza si analizeaza cererile in ordinea primirii acestora. Statusul cererilor de plata poate fi urmarit online pe site-ul FGA AICI.
Consiliul A.S.F. a hotarat, prin Decizia 262/17.03.2023, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, sa retraga autorizatia de functionare a Euroins Romania, constatand totodata starea de insolventa a societatii, in conditiile existentei unui deficit de capital de solvabilitate (SCR) de 2,2 miliarde de lei si a unui deficit de capital minim (MCR) de 1,75 miliarde de lei. Amintim ca, in perioada 2020 - 2023, Autoritatea a desfasurat mai multe actiuni ample de control, finalizate cu sanctiuni confirmate, la randul lor, de instantele competente. Puteti consulta AICI sinteza deciziilor A.S.F., cat si istoricul sanctiunilor dispuse de Autoritate”, anunta ASF.
Iata anuntul Tribunalului Bucuresti:
"Prin hotararea pronuntata astazi, 09.06.2023, in cauza 8813/3/2023, Tribunalul Bucuresti – Sectia a VII-a Civila a admis cererea creditoarei Autoritatea de Supraveghere Financiara si a dispus deschiderea procedurii falimentului impotriva debitoarei EUROINS ROMANIA ASIGURARE - REASIGURARE S.A.
Prin aceeasi hotarare a fost desemnat in calitate de lichidator judiciar C.I.T.R. FILIALA BUCURESTI S.P.R.L.
In cauza, judecatorul sindic a fixat urmatoarele termene limita:
a) termenul limita pentru inregistrarea cererii de admitere a creantelor asupra averii debitoarei – 24.07.2023;
b) termenul de verificare a creantelor, de intocmire si publicare in BPI a tabelului preliminar de creante – 04.08.2023;
c) termenul de definitivare a tabelului creantelor – 28.08.2023;
d) data primei sedinte a adunarii generale a creditorilor – 10.08.2023.
In vederea facilitarii demersurilor de inregistrare a declaratiilor de creanta, precizam ca cererile de inscriere la masa credala, insotite de documentele justificative si dovada achitarii taxei judiciare de timbru vor fi transmise la grefa Sectiei a VII-a Civila a Tribunalului Bucuresti, atat in format scriptic (hartie), cat si in format electronic (documente pdf de maximum 4 MB fiecare) exclusiv la adresa de email trb-falimenteuroins@just.ro, urmand ca exemplarul destinat practicianului in insolventa sa fie transmis pe adresa de corespondenta electronica ce va fi indicata de acesta prin notificare.
Mentionam totodata ca intreaga corespondenta electronica privind procedura insolventei debitoarei Euroins Romania Asigurare - Reasigurare S.A. va fi transmisa de catre participantii la procedura numai pe adresa de e-mail trb-falimenteuroins@just.ro".
Iata anuntul CITR:
“CITR filiala Bucuresti a fost numit de catre Tribunalul Bucuresti lichidator judiciar al Euroins.
'In acest proiect complex vom contribui cu tot know how-ul echipei acumulat in ultimii ani in gestionarea unor falimente din piata asigurarilor cu impact major in economia noastra. Pentru primele luni ale acestui proiect ne propunem sa asiguram cat mai multa stabilitate si claritate tuturor celor implicati. Vom fi atenti in mod particular la gestionarea costurilor, pentru bunul mers al procedurii. In al doilea rand, fiindca vorbim de al doilea faliment pe piata de asigurari din ultimii doi ani, suntem constienti de impactul sistemic pe care aceasta situatie o are si vom folosi instrumentele digitale special create pentru a eficientiza tot procesul. Contam pe buna colaborare cu Autoritatea de Supraveghere Financiara, Fondul de Garantare a Asiguratilor si celelalte autoritati implicate. Asa cum v-am obisnuit, vom asigura transparenta intregului proces', declara Paul Dieter Cirlanaru, CEO CITR (foto 2).
Procedura
In cazul acestui faliment, rolul lichidatorului judiciar, conform mandatului legal, este acela de a gestiona lichidarea companiei si de se asigura ca creditorii recupereaza cat mai mult din creante. Primul pas din procedura de faliment va fi stabilirea masei credale, identificarea, evaluarea activelor si vanzarea acestora si nu in ultimul rand, identificarea tuturor surselor suplimentare de venituri pentru a ajunge la etapa distribuirii sumelor catre creditori. Judecatorul a stabilit un termen pana la care toti creditorii care au inregistrat creante vor putea depune cereri de inscriere la masa credala.
Pentru cei interesati, termenele legale stabilite de Tribunalul Bucuresti sunt urmatoarele:
a) termenul limita pentru inregistrarea cererii de admitere a creantelor 24.07.2023;
b) termenul de verificare a creantelor, de intocmire si publicare in BPI a tabelului preliminar de creante 04.08.2023;
c) termenul de definitivare a tabelului creantelor 28.08.2023;
d) data primei sedinte a adunarii generale a creditorilor 10.08.2023.
Termenul prevazut de lege
Conform legii si deciziei instantei detinatorii de polite emise de catre EUROINS au de astazi, de la declararea falimentului, maximum 90 de zile pentru a contracta un alt furnizor de RCA si pentru depunerea cererilor de deschidere a dosarelor de dauna in situatia in care s-a produs un eveniment asigurat acoperit de o polita de asigurare in vigoare si/sau a cererilor de plata la Fondul de Garantare a Asiguratilor, sau 90 de zile de la data nasterii dreptului de creanta, atunci cand acesta s-a nascut ulterior .
Detinatorii de polite pot solicita in toata aceasta perioada rezilierea contractelor de asigurarer si recuperarea restituirilor de prima sau, in caz, contrar, politele vor inceta de drept in 90 de zile, termen care se implineste la 08.09.2023
Termenul de 90 de zile nu se aplica contractelor de asigurare incadrate in clasa de asigurari 15- Garantii, prevazuta in sectiunea A din anexa nr. 1 la Legea nr. 237/2015 privind autorizarea si supravegherea activitatii de asigurare si reasigurare, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru care termenul de incetare de drept este de 150 de zile de la data pronuntarii hotararii de deschidere a procedurii de faliment, in speta 07.11.2023; in aceleasi conditii, inceteaza de drept si contractele de reasigurare.
Dreptul creditorilor de asigurari de a solicita plata sumelor cuvenite de la Fondul de Garantare a Asiguratilor se naste la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei a Deciziei Autoritatii de Supraveghere Financiara nr. 262/17.03.2023".