Grid star
litigii

Decizia judecatorilor pe Codul muncii. Iata de cand incepe sa curga termenul de preaviz pentru angajati (Minuta)

Inalta Curte de Casatie si Justitie condusa de Corina Corbu (foto dreapta, langa Klaus Iohannis), a luat o decizie cu privire la prevederile Codului muncii. Concret, instanta suprema a admis recursul in interesul legii formulat de Avocatul Poporului si a stabilit ca termenul de preaviz incepe sa curga din ziua urmatoare comunicarii notificarii de preaviz si se implineste in ultima zi a termenului. 

Iata minuta ICCJ:

“Admite recursul in interesul legii formulat de Avocatul Poporului si, in consecinta, stabileste ca:
In interpretarea si aplicarea unitara a dispozitiilor art. 75 alin. (1) si art. 278 alin. (1) din Codul muncii, termenul de preaviz incepe sa curga din ziua urmatoare comunicarii notificarii de preaviz si se implineste in ultima zi a termenului, dispozitiile art. 181 alin. (1) pct. 2 si alin. (2) din Codul de procedura civila, precum si cele ale art. 2.553 alin. (1) din Codul civil nefiind aplicabile.
Obligatorie, potrivit dispozitiilor art. 517 alin. (4) din Codul de procedura civila.
Pronuntata in sedinta publica astazi, 20 mai 2024”.
 

Prevederile art. 75 alin. (1):

"Persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. c) si d), al art. 65 si 66 beneficiaza de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare". 

Prevederile art. 61:

"Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in urmatoarele situatii: 

c) in cazul in care, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat;
d) in cazul in care salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat".
 

Prevederile art. 65:

"(1) Concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului reprezinta incetarea contractului individual de munca determinata de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fara legatura cu persoana acestuia.
(2) Desfiintarea locului de munca trebuie sa fie efectiva si sa aiba o cauza reala si serioasa".
 

Prevederile art. 66:

"Concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului poate fi individuala sau colectiva". 

Prevederile art. 278:

"1) Dispozitiile prezentului cod se intregesc cu celelalte dispozitii cuprinse in legislatia muncii si, in masura in care nu sunt incompatibile cu specificul raporturilor de munca prevazute de prezentul cod, cu dispozitiile legislatiei civile".


Prevederile art. 181 Cod de procedura civila, alin. (1) pct. 2, calculul termenelor:

"-cand termenul se socoteste pe zile, nu intra in calcul ziua de la care incepe sa curga termenul, nici ziua cand acesta se implineste". 

Alin. (2):

"-cand ultima zi a unui termen cade intr-o zi nelucratoare, termenul se prelungeste pana in prima zi lucratoare care urmeaza". 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani