Decizia Executivului pe taxa de drum: “Orice scutire de la plata tarifelor conduce la diminuarea veniturilor” (Document)
Guvernul nu sustine initiativa legislativa care prevede ca antreprenorii sa fie scutiti de la plata tarifului de drum. Propunerea legislativa pentru completarea art.76 din Legea 566/2004 a cooperatiei agricole initiata de mai multi parlamentari PNL a fost deja adoptata de Senat si se afla in Camera Deputatilor, for decizional.
Conform proiectului, in scopul stimularii activitatii cooperativelor agricole in colectarea de produse agro-alimentare (legume, fructe, lapte etc), se propune ca antreprenorii sa fie scutiti de la plata tarifului de drum.
In avizul Executivului se arata, printre altele, ca orice scutire de la plata tarifelor conduce la diminuarea veniturilor:
“Precizam ca orice scutire de la plata tarifelor pentru autorizatiile de amplasare si/sau de acces in zona drumului, instituite in baza Ordonantei Guvernului nr. 43/1997, conduce la diminuarea veniturilor Companiei Nationale de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A., venituri care sunt utilizate in scopul realizarii obiectului principal de activitate al companiei in ceea ce priveste proiectarea, repararea, administrarea, intretinerea si exploatarea infrastructurii rutiere din Romania.
De asemenea, invederam faptul ca textul articolului unic din prezenta initiativa legislativa este formulat deficitar prin raportare la normele de tehnica legislativa consacrate de Legea nr. 24/2000 privind normele de tehnica legislativa pentru elaborarea actelor normative, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, fiind dificil de stabilit la ce tarif se face referire. Prin urmare, in vederea asigurarii normelor de tehnica legislativa, cat si pentru a se individualiza cu claritate tariful pentru care se doreste acordarea scutirii, ar fi fost necesara reformularea articolului unic si indicarea articolului/articolelor din cuprinsul Ordonantei Guvernului nr. 43/1997 ce consacra obligatia achitarii tarifului pentru amplasarea si/sau accesul in zona drumului.
Avand in vedere considerentele mentionate, Guvernul nu sustine adoptarea acestei initiative legislative”.
Prezentam avizul Guvernului:
Produse mai scumpe
In expunerea de motive se sustine ca din cauza taxei de drum produsele care ajung la raft sunt mai scumpe. Ca exemplu, producatorul de lapte vinde litrul la 1,8-2 lei, iar la consumatorul final ajunge la peste 6-7 lei. Initiatorii sustin ca daca aceasta taxa nu s-ar mai plati, automat ar mai scadea si preturile. De asmenea, potrivit prevederilor Ordonantei Guvernului 43/1997 privind regimul drumurilor, administratorul drumului care a emis acordul prealabil si autorizatia de amplasare si/sau de acces in zona drumului pentru amplasarea, accesul si utilizarea zonei drumului percepe anual un tarif. Iar pentru amplasarea si accesul in zona drumului, beneficiarul, cu exceptia operatorului economic care realizeaza serviciul public de interes national sau local, are obligatia incheierii cu administratorul drumului public a contractului pentru utilizare si acces in zona drumului public cu plata tarifelor corespunzatoare.
Or, arata initiatorii proiectului de lege, nivelul ridicat al acestor tarife descurajeaza puternic activitatea cooperativelor agricole care nu inregistreaza un rulaj de marfuri si o profitabilitate care sa le permita sa acopere tarifele datorate pentru amplasare si/sau de acces in zona drumului.
Iata forma adoptata de Senat: