DECIZIA BNR PRODUCE EFECTE – Romanii platesc mai putin
Decizia Bancii Nationale a Romaniei condusa de Mugur Isarescu (foto) de reducere a dobanzii de politica monetara, care mai este cunoscuta si ca dobanda cheie sau dobanda de referinta, a inceput deja sa produca efecte pozitive pentru milioane de romani care au de platit rate la banca.
Astfel, dupa ce BNR a decis reducerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 1,50 la suta pe an de la 1,75 la suta pe an incepand cu data de 6 august, romanii cu credite in lei, calculate in functie de indicele ROBOR, vor avea mai putin de platit.
Intr-o analiza a Bancii Transilvania de vineri, 8 august 2020, se arata ca pe piata monetara ratele de dobanda au scazut incepand cu 7 august, pe fondul deciziei BNR.
ROBOR la trei luni s-a redus cu 10 puncte baza la 2.05% (minimul din martie 2018), iar ROBOR la sase luni s-a diminuat cu 11 puncte baza la 2.13% (cel mai scazut nivel din noiembrie 2017).
De ce spunem ca decizia luata de Banca Nationala este una istorica. Pentru ca prin scaderea ROBOR, care este un indicator foarte important, de referinta pentru calculul dobanzilor creditelor luate in lei, cu ajutorul acestuia bancile stabilesc dobanzile la ratele pe care va trebui sa le platim in fiecare luna, ratele pe care romanii le au de platit s-au miscorat.
O alta consecinta a deciziei BNR este faptul ca populatia se va imprumuta mai ieftin, dar si companiile.
BNR a decis reducerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 1,50 la suta pe an de la 1,75 la suta pe an incepand cu data de 6 august;
-reducerea ratei dobanzii pentru facilitatea de depozit la 1,00 la suta pe an, de la 1,25 la suta pe an si a ratei dobanzii aferente facilitatii de creditare (Lombard) la 2,00 la suta pe an de la 2,25 la suta pe an;
-pastrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si in valuta ale institutiilor de credit;
-continuarea efectuarii de operatiuni repo si a cumpararii de titluri de stat in lei de pe piata secundara.
Institutia condusa de Mugur Isarescu considera ca, in conditiile decalajelor de transmitere a impulsurilor scaderilor ratei dobanzii de politica monetara, o asemenea calibrare a conduitei politicii monetare este de natura sa sustina redresarea activitatii economice pe orizontul prognozei, in vederea aducerii si consolidarii pe termen mediu a ratei anuale a inflatiei in linie cu tinta de inflatie de 2,5 la suta ±1 punct procentual, in conditii de protejare a stabilitatii financiare.