Decizia BNR care influenteaza creditele romanilor
04 October 2024 18:00 Lumea Banilor 1309Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei, institutie condusa de Mugur Isarescu (foto centru), a decis vineri, 4 octombrie 2024, sa mentina rata dobanzii de politica monetara (dobanda -cheie), la nivelul de 6,50 la suta pe an.
In functie de rata dobanzii de politica monetara, bancile stabilesc dobanzile pe care le practica. Avand in vedere ca valoarea dobanzii-cheie s-a micsorat in ultimele doua luni, iar acum stagneaza, teoretic ratele la banca ar trebui sa nu mai creasca, ci sa scada usor. Pentru ca daca atunci cand BNR majoreaza dobanda-cheie, scopul fiind scaderea inflatiei, este de asteptat ca bancile sa creasca dobanzile atat la credite, cat si la depozite, pentru a tempera consumul pe credit. Trebuie amintit ca rata dobanzii de politica monetara este cea care da tonul celorlalte din piata.
Prezentam anuntul BNR:
“Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei, intrunit in sedinta de astazi, 4 octombrie 2024, a hotarat urmatoarele:
-mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 6,50 la suta pe an;
-mentinerea ratei dobanzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 7,50 la suta pe an si a ratei dobanzii la facilitatea de depozit la 5,50 la suta pe an;
-mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si in valuta ale institutiilor de credit”.
Analiza pe inflatie
BNR mai arata ca rata anuala a inflatiei s-a marit in iulie la 5,42 la suta, de la 4,94 la suta in luna iunie, si a scazut in august la 5,10 la suta. Avansul fata de finele semestrului I este rezultanta accelerarii cresterii preturilor alimentelor si energiei, pe fondul secetei severe si al majorarii tarifelor de distributie pentru gaze naturale, ce a devansat ca impact noile scaderi de dinamica consemnate de preturile administrate si de pretul combustibililor, sub influenta unor efecte de baza si a descresterii cotatiei titeiului.