Decizia ASF pe legea privind asigurarea locuintelor. Iata avizul cu privire la proiectul de lege care stipuleaza ca incheierea asigurarii facultative sa nu mai fie conditionata de existenta uneia obligatorii (Document)
Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) condusa de Alexandru Petrescu (foto) nu sustine proiectul de lege care prevede ca asigurarea facultativa a locuintei sa se poata incheia si in lipsa uneia obligatorii. In prezent, pentru a cumpara o asigurare facultativa care acopera o gama larga de riscuri trebuie sa existe si polita PAD obligatorie, care acopera dezastrele naturale: cutremure, alunecari de teren si inundatii.
Astfel, a fost avizata negativ initiativa legislativa privind modificarea legii 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor depusa in Senat de mai multi parlamentari ai Uniunii Salvati Romania (USR).
ASF arata ca propunerea legislativa elimina obligativitatea incheierii politei PAD (obligatorie), oferind posibilitatea proprietarului de locuinta de a opta pentru acoperirea riscurilor printr-o asigurare facultativa, revenindu-se astfel la o prevedere anterioara, care intre timp a fost abrogata.
Autoritatea precizeza ca propunerea legislativa va duce la scaderea gradului de acoperire a asigurarilor si la scaderea gradului de cuprindere in asigurari:
“Trebuie mentionat faptul ca Legea 260/2008 permite societatilor de asigurare sa incheie asigurari facultative pentru dezastre naturale pentru acea locuinta pentru care contractul de asigurare se incheie in coasigurare cu PAID (operatiunea prin care PAID impreuna cu cel putin un alt asigurator subscrie riscurile-n.r)”.
Iata pasaje din avizul ASF, pe care il atasam integral la finalul articolului:
“Din punctul de vedere al ASF, propunerea legislativa elimina obligativitatea incheierii politei PAD, oferind posibilitatea proprietarului de locuinta de a opta pentru acoperirea riscurilor prevazute de Legea 260/2008 printr-o asigurare facultativa, revenind la o prevedere care a existat intr-o varianta anterioara a legii, si anume la cea prevazuta la art. 3 alin. (9) din Legea nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor, prevedere care a fost abrogata ulterior prin Legea 243/2013.
In ceea ce priveste justificarea abrogarii acestei prevederi prin Legea nr. 243/2013, aceasta a avut in vedere faptul ca potrivit principiului solidaritatii sociale care a stat la baza Legii nr. 260/2008, la constituirea fondului de asigurare pentru asigurarile obligatorii PAD trebuie sa participe toti proprietarii de locuinte, avand in vedere ca la realizarea calculelor actuariale efectuate in anul 2017 pentru stabilirea primei de asigurare PAD s-a luat in considerare nu numai caracterul social al asigurarii, cat si dispersia riscului asupra unui numar total de 8 milioane de locuinte aflate in proprietate la acea data pe teritoriul Romaniei. Din acest punct de vedere, propunerea legislativa va duce la scaderea gradului de acoperire si implicit la scaderea gradului de cuprindere in asigurare.
Atingerea scopului pentru care Legea nr. 260/2008 a fost adoptata, respectiv protectia financiara a proprietarilor de locuinte din Romania impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor, prin distribuirea costurilor intre toti proprietarii de locuinte din Romania la un nivel al primelor de asigurare acceptabil penru acestia, impune gestionarea asigurarii obligatorii impotriva dezastrelor naturale a locuintelor de catre o singura societate, respectiv PAID - societate de asigurare – reasigurare.
In acest sens, ASF a sustinut modificarile aduse prin Legea nr. 243/2013 prin care PAID a fost repusa in pozitia de unic furnizor de asigurare a locuintelor impotriva dezastrelor naturale pentru sume asigurate de pana la 20.000 euro, respectiv 10.000 euro.
In ceea ce priveste facilitarea incheierii unui singur contract de asigurare care sa acopere atat o suma de asigurare mai mare decat sumele mai sus mentionate, cat si alte riscuri decat cele de cutremur, alunecare de teren si inundatie ca dezastre naturale, trebuie mentionat faptul ca Legea nr. 260/2008 permite societatilor de asigurare sa incheie asigurari facultative pentru dezastre naturale pentru acea locuinta pentru care contractul de asigurare se incheie in coasigurare cu PAID (Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale-n.r)”.
Realitatea sociala
In expunerea de motive se arata ca situatiile acoperite prin polita PAD, desi printre cele mai grave, nu reprezinta intotdeauna cele mai frecvente dezastre pentru cetateni. In consecinta, acestia prefera plata unei asigurari unitare, care sa cuprinda toate aceste situatii, plus altele intalnite mult mai frecvent:
“Prezenta initiativa legislativa adreseaza intocmai aceasta neconcordanta intre legislatie, in forma ei actuala si realitatea sociala. Astfel, se propune eliminarea obligativitati detinerii unei polite PAD atunci cand exista una facultativa ce cuprinde si dezastrele naturale. Prin urmare, se mentine obligativitatea detinerii unei polite de asigurare pentru dezastrele naturale, facilitandu-se doar procesul”.