Grid star
camere de comert

DEBANDADA PANDEMIEI EXASPEREAZA TRANSPORTATORII – CCIR ii cere Guvernului sa intervina

Guvernul Romaniei trebuie sa analizeze serios situatia de-a dreptul disperata in care pandemia i-a adus pe transportatorii autohtoni – ca, de altfel, pe toti cei din Uniunea Europeana. Solicitarea a fost lansata vineri, 12 februarie 2021, de catre Camera de Comert si Industrie a Romaniei, CCIR trimitandu-i o scrisoare in acest sens premierului Florin Citu.

Mai precis, CCIR avertizeaza asupra haosului din comertul intracomunitar provocat de catre regulile sanitare aplicate complet neunitar.

Asumandu-si punctului de vedere al Eurochambres (organizatie a carei membra este), Camera de Comert si Industrie pledeaza pentru uniformizarea reglementarilor ce vizeaza comertul intra-european.

De exemplu, angajatii companiilor de transport sunt nemultumiti de faptul ca atunci cand calatoresc in UE, trebuie sa prezinte un nou rezultat negativ COVID-19 la fiecare punct de trecere al frontierei in interiorul spatiului comunitar, din cauza nerecunoasterii reciproce a testului. „Aceste obstacole au un impact direct asupra comertului intra-european si fac dificila indeplinirea obligatiilor contractuale de catre companii”, subliniaza CCIR.

De asemenea, „transportatorii se confrunta cu proceduri administrative excesive in privinta documentelor ce necesita traducere, timpi de carantina fluctuanti, lipsa de acces la documente oficiale, regulile neinteligibile si culoarele verzi aglomerate din cauza masurilor aplicate in mod disproportionat la frontierele interne”, detaliaza Camera de Comert si Industrie a Romaniei.

Redam comunicatul complet al CCIR:

CCIR se alatura pozitiei EUROCHAMBRES si pledeaza pentru uniformizarea reglementarilor ce vizeaza comertul intra-european

Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), in calitate de membru al Asociatiei Camerelor de Comert Europene (EUROCHAMBRES), evalueaza pozitiv rezultatele consultarilor realizate de catre aceasta institutie, cu privire la “Recomandarea Consiliului privind restrictia temporara a calatoriilor neesentiale in UE si posibila ridicare a acestor limitari”, adoptata la 1 februarie, la propunerea Comisiei Europene.

Consultarile EUROCHAMBRES au semnalat faptul ca multe companii din sectorul transporturilor intampina reale probleme cu privire la normele aplicate inegal in statele membre ale Uniunii Europene (UE). Astfel, transportatorii se confrunta cu proceduri administrative excesive in privinta documentelor ce necesita traducere, timpi de carantina fluctuanti, lipsa de acces la documente oficiale, regulile neinteligibile si culoarele verzi aglomerate din cauza masurilor aplicate in mod disproportionat la frontierele interne.

Eliminarea actualei diversitati de reguli reprezinta o garantie pentru buna functionare si siguranta juridica a intreprinderilor. Intrucat guvernele nationale sunt actorii care pot realiza de facto acest lucru printr-o coordonare sporita, CCIR, ca reprezentant institutionalizat al comunitatii de afaceri din Romania, a inaintat Prim-ministrului Romaniei, dl. Florin Citu, concluziile rezultate din consultarile desfasurate de EUROCHAMBRES pe acest subiect si solicita o analiza riguroasa din partea Guvernului Romaniei cu privire la problemele semnalate.

In consultarile demarate de EUROCHAMBRES, au fost evidentiate reclamatiile companiilor din tarile vecine, ale caror angajati care calatoresc in UE trebuie sa prezinte un nou rezultat negativ COVID-19 la fiecare punct de trecere al frontierei in interiorul spatiului comunitar. Recunoasterea reciproca a testului ramane, totusi, un aspect important. Aceste obstacole au un impact direct asupra comertului intra-european si fac dificila indeplinirea obligatiilor contractuale de catre companii.

Intrucat aceste restrictii afecteaza inclusiv firmele romanesti, 'CCIR se alatura pozitiei EUROCHAMBRES si pledeaza pentru o abordare mai uniforma a masurilor nationale care vizeaza restrictionarea calatoriilor neesentiale in UE. Drept urmare, sprijinim exceptiile de la restrictiile de calatorie pentru transportatori si lucratorii transfrontalieri prevazute in Recomandarea Consiliului. Astfel, angajatii din sectorul logistic, in special soferii, ar trebui sa poata reveni acasa fara a risca sa fie plasati in carantina sau sa prezinte rezultate negative ale testelor. Mai mult decat atat, pentru a reduce birocratia in perioadele de pandemie, consideram oportun emiterea unui certificat de calatorie uniform la nivelul UE, care sa includa o traducere in toate limbile UE si care sa fie valabil pe o perioada suficient de lunga', se arata in scrisoarea transmisa prim-ministrului Romaniei, semnata de presedintele CCIR, dl. Mihai Daraban”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani