De la Green Deal la Smart Deal
Sebastian Burduja, ministrul Energiei
Romania si Europa au nevoie de energie sigura, accesibila si verde, in aceasta ordine de prioritati. Tranzitia trebuie continuata, dar inteligent si fara a sacrifica securitatea sau prosperitatea cetatenilor nostri. Nu e intelept sa sustinem o terapie soc, pentru ca riscam sa doboram economia europeana, un pacient care oricum se simte din ce in ce mai rau.
Aceasta a fost pozitia mea si in primul mandat ca ministru al energiei si aceasta va fi si in acest mandat. Sunt surprins si eu de surprinderea celor care considera ca mesajele mele despre „Green Deal” au venit de nicaieri, desi sunt lucruri pe care le spun de mai bine de un an si jumatate.
Iar acum aceste realitati incep sa fie exprimate tot mai mult in Europa. A facut-o ieri Donald Tusk, care a propus o ampla campanie de dereglementare la nivelul Uniunii Europene, subliniind necesitatea reducerii preturilor la energie pentru a permite companiilor europene sa fie competitive pe pietele globale. Degeaba protejam mediul daca mergem catre colaps economic. Zilele trecute, chiar Ursula von der Leyen, presedintele Comisiei Europene, la Davos, a exprimat aceeasi nevoie a scaderii preturilor la energie pentru ca economia europeana sa poata face fata concurentei globale, concurenta care se va intensifica.
Cheia pentru o tranzitie de succes este simpla:
1. Productie de energie sigura si ieftina. Nu trebuie sa renuntam la centralele pe carbune pana nu punem ceva in loc — pe termen scurt si mediu, centrale pe gaz; pe termen lung, centrale nucleare.
2. Investitii in stocare, ca sa beneficiem de energia verde si cand nu bat soarele sau vantul.
3. Investitii in retele, ca sa avem o piata europeana cu adevarat unica si functionala si ca sa acomodam mai multi producatori de energie verde (inclusiv prosumatori).
4. Sa folosim echipamente fabricate in Romania si in Europa, nu sa subventionam cu bani europeni productia din alte parti ale lumii.
Noi facem deja ceea ce trebuie pentru a fi nu doar producator de energie, ci si de echipamente moderna, pentru a nu mai depinde de altii. Am semnat sapte contracte de finantare, cu o valoare totala de aproximativ 169 milioane EUR, acoperind o capacitate de peste 5 GW. Este vorba despre productie de componente pentru bateriile de stocare, productie de baterii de stocare sau productie de panouri fotovoltaice si componente pentru acestea. Made in Romania.
In timp ce Uniunea Europeana se grabeste sa devina lider mondial al decarbonizarii prin Green Deal, realitatea economica globala ne arata ca acest model risca sa duca la pierderea competitivitatii si a relevantei economice. 80% din lantul de aprovizionare pentru panouri fotovoltaice este controlat de China, iar Europa subventioneaza instalarea acestora, in loc sa investeasca in fabricarea lor locala. Cu toate riscurile aferente in zona de securitate energetica.
Costurile ridicate la energie sunt un alt exemplu de povara auto-impusa. Certificatul de emisii CO2 si mecanismul pretului marginal dubleaza artificial preturile energiei si fac ca industriile noastre sa devina necompetitive. In timp ce preturile energiei in UE sunt triple fata de SUA sau China, fabricile europene se inchid sau se muta in alte regiuni. Acesta nu este doar un semnal de alarma, ci o tragedie economica in desfasurare.
La nivel global, Europa pierde teren in mod alarmant. In anul 2000, PIB-ul UE reprezenta aproximativ 34% din PIB-ul global. Astazi, contributia a scazut sub 15%, iar acest declin continua. Nicio companie europeana nu se mai afla in top 20 la nivel mondial dupa capitalizarea de piata, iar investitiile in cercetare sunt mult sub cele din SUA sau China. Google, de unul singur, investeste mai mult in cercetare decat toate armatele Europei la un loc.
Romania are insa sansa sa arate ca exista o alta cale. Avem gaze naturale, hidrocentrale care asteapta sa fie finalizate, proiecte nucleare in parteneriat cu aliati strategici, dar si potentialul de a deveni un lider energetic regional in productia de energie verde (al doilea cel mai mare potential din UE, dupa Spania). Tot ce ne trebuie este vointa politica si decizii curajoase care sa prioritizeze bunastarea oamenilor.
Europa trebuie sa inteleaga ca prosperitatea economica si inovarea nu vin din reglementari excesive sau politici care subventioneaza direct economiile altora.
Avem nevoie de o economie bazata pe productie locala, pe locuri de munca bine platite si pe sprijinirea industriei autohtone.
Este timpul ca intreaga Europa sa-si redefineasca prioritatile si sa opteze pentru un „Smart Deal” care sa ne readuca pe harta economica globala. Inainte, impreuna, pentru romani, Romania si o Europa competitiva,
Sursa: Facebook Sebastian Burduja