DE DRAGUL PRESEI – PSD, USR si PNL si-au dat mana (Documente)
15 December 2020 14:26 Valentin Busuioc 1168Oricat ar parea de neverosimil, Partidul Social Democrat si Uniunea Salvati Romania si-au dat mana pentru ajutorarea presei din Romania, Partidul National Liberal exprimandu-si si el acordul.
Camera Deputatilor este asteptata in aceste zile sa dea votul final pentru proiectul de Lege pentru transparentizarea informatiilor de interes public si usurarea accesului cetatenilor prin modificarea si completarea Legii nr.544/2001 privind liberul acces la informatii de interes public (PL-x nr. 529/2020).
Initiativa de act normativ a fost semnata de 19 parlamentari, dintre care 10 de la PSD si 9 de la USR (vezi facsimil).
Totusi, pana la votul din plen, este nevoie de raportul Comisiei pentru cultura, arte, mijloace de informare in masa din Camera Deputatilor.
Minune: unanimitate PSD-USR-PNL
Inregistrata la Senat in 15 iulie 2020, initiativa de act normativ a fost votata in unanimitate la 2 septembrie (cu 124 de voturi „pentru”, niciunul „impotriva” si nicio abtinere). Or, avand in vedere ca PSD are 68 de senatori, PNL 31, USR 13, UDMR 9, iar senatorii neafiliati sunt 14, rezulta ca proiectul a fost votat nu doar de catre PSD si USR, ci si de catre PNL.
In esenta, initiativa prevede ca autoritatile si institutiile publice sa-si infiinteze un registru public electronic – disponibil pe pagina proprie de Interne –, care sa contina solicitarile scrise inregistrate, raspunsurile trimise fiecarei solicitari, precum si motivele de refuz, acolo unde este cazul. De asemenea, proiectul legislativ obliga autoritatile si institutiile publice sa ofere raspunsuri intr-un format „electronic, deschis si prelucrabil automat care sa permita unor aplicatii software sa identifice, sa recunoasca si sa extraga cu usurinta date specifice pentru analiza, prelucrare sau reutilizare, daca sunt intrunite conditiile tehnice necesare”. Altfel spus: raspunsurile sa fie furnizate intr-un format din care textul sa poata fi usor copiat, iar nu ca pana acum, cand unele institutii au naravul de a trimite raspunsuri sub forma unor hartii scanate prost, din care functia OCR (de recunoastere a textului) din diverse programe nu poate extrage textul in mod corespunzator.