DE CE VREA GERMANIA O REGLEMENTARE GLOBALA A CRIPTOMONEDELOR – Presedintele autoritatii germane de reglementare a pietelor financiare: „O abordare lipsita de interventii ar lasa industria sa se dezvolte ca un loc de joaca pentru adulti”

845

sursa foto: fr.de

Presedintele autoritatii germane de reglementare a pietelor financiare (BaFin), Mark Branson (foto), a solicitat reglementarea globala a industriei criptomonedelor cu scopul de a preveni spalarea de bani si de a mentine stabilitatea financiara.
„Am vazut lumea autoreglementata. Nu va functiona”, a declarat acesta presei, la Frankfurt, potrivit Reuters.

Gilda Popa

Declaratia lui Branson vine la cateva ore dupa ce procurorii americani l-au acuzat pe Sam Bankman-Fried, fondatorul bursei de criptomonede FTX, ca a deturnat miliarde de dolari, incalcand astfel legile privind campania electorala in ceea ce ar putea fi una dintre cele mai mari fraude financiare din America.

Potrivit lui Mark Branson, o abordare lipsita de interventii, care „ar lasa industria sa se dezvolte ca un loc de joaca pentru adulti”, reprezinta o tactica gresita.

Presedintele BaFin sustine ca o „primavara cripto” ar putea urma „iernii cripto”, dar industria care va aparea va avea probabil mai multe legaturi cu finantele traditionale, iar acest lucru ce va creste si mai mult nevoia de reglementare.

Acum este momentul pentru o reglementare serioasa a criptomonedelor. Cel mai important aspect este ca nu este nevoie doar de o solutie europeana. Este nevoie de o solutie la nivel mondial”, a precizat Mark Branson.

Uniunea Europeana lucreaza la un nou regulament in ceea ce priveste pietele de active criptografice (MiCA) despre care unii, inclusiv presedintele Bancii Centrale Europene, Christine Lagarde, spun ca ar trebui extins.

Germania a acordat patru licente pentru custodia cripto

Acum ceva timp, Branson s-a declarat sceptic in legatura cu acest sector. Luna trecuta, el a declarat in cadrul unui interviu pe site-ul BCE ca „nu toate modelele de afaceri criptografice sunt serioase”.

In general, interesul bancilor de a oferi clientilor lor tranzactionare cu cripto-active pare inca limitat. In prezent, am eliberat patru licente pentru custodia cripto, iar 14 institutii au un permis provizoriu. In principiu, tehnologia blockchain este promitatoare. Sa speram ca trecem de la „promitator” la „eficient si scalabil”.

Cu toate acestea, nu toate modelele de afaceri cripto sunt serioase. Valurile de inovatie, dupa cum stim, aduc, de asemenea, cu ele si escroci. Si anumite cripto-active bazate pe tehnologia blockchain prezinta riscuri semnificative, mai ales daca sunt vazute ca o investitie. In prezent, acestea nu reprezinta o amenintare la adresa stabilitatii financiare (…)

Turbulentele de pe piata nereglementata dauneaza increderii si provoaca pierderi financiare dureroase. Dar reglementarea excesiva incetineste inovatia. Prin urmare, avem nevoie de abordari privind supravegherea si reglementari bine echilibrate si flexibile, in care sa apara proiecte sofisticate si serioase care sa fie capabile sa ofere beneficii clientilor. Atunci, interconexiunile cu sistemul traditional ar fi mai putin periculoase decat astazi. Aceasta este abordarea pe care o urmareste BaFin”, a declarat Mark Branson intr-un interviu publicat pe pagina Bancii Centrale Europene pe 17 noiembrie.

Standardele de taxare a companiilor cripto

Un studiu Coincub efectuat la inceputul acestui an a stabilit ca Germania este cea mai prietenoasa natiune cu sectorul cripto de pe glob, adoptand o politica de „acceptare a criptomonedei si a industriei inovatoare” si incurajand investitiile in domeniu, noteaza cryptopotato.com.

Autoritatile germane au introdus si standarde de taxare a companiilor cripto. Persoanele fizice care genereaza profituri de peste 600 de euro din criptotrading ar trebui sa plateasca 45% plus taxa de solidaritate de 5,5%.

Ministerul german al Finantelor a aplicat anumite modificari in luna mai a acestui an, spunand ca persoanele care isi pastreaza activele cripto mai mult de un an nu vor fi supuse impozitarii.

Pentru persoanele fizice, vanzarea de Bitcoin si Ether achizitionat este scutita de taxe dupa un an”, potrivit noii reglementari.

Inainte de aceasta, rezidentii germani trebuiau sa-si pastreze detinerile in criptomonede pentru cel putin zece ani pentru a fi scutiti de impozitare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole