Datoria publica guvernamentala. S-a aflat cat este

1557

sursa foto: monitorulbt.ro

Toata lumea se intreaba care este datoria publica a Romaniei. Ei bine, ministerul de Finante a facut public Raportul privind datoria publica guvernamentala.

Potrivit documentului, in contextul evolutiilor macroeconomice si a pietelor financiare interne si externe, datoria publica contractata la 31 decembrie 2021 se situa la nivelul de 698,1 miliarde lei, din care datoria publica guvernamentala in suma de 679,2 miliarde lei (reprezentand 97,3% din total datorie publica), iar datoria publica locala in suma de 18,9 miliarde lei (reprezentand 2,7% din total datorie publica), pe fondul unei cresteri economice de 5,9% din PIB si in conditiile unui deficit al bugetului general consolidat de 6,7% din PIB.

Cresterea datoriei publice in anul 2021 fata de anul 2020, cu 106,6 miliarde lei, a fost determinata, in principal, de datoria angajata pentru acoperirea necesitatilor de finantare a deficitului bugetar, precum si de volumul refinantarilor datoriei publice guvernamentale, arata Finantele.
Datoria publica guvernamentala la 31 decembrie 2021 a fost in valoare 589,5 miliarde lei, reprezentand 49,9% din PIB. Datoria publica guvernamentala directa isi mentine ponderea cea mai mare in total datorie publica guvernamentala (92,7%). Datoria publica guvernamentala garantata a reprezentat 7,3% in total datorie publica guvernamentala, ca urmare a garantiilor acordate in cadrul programelor guvernamentale, in principal prin Programul guvernamental Prima Casa/Noua Casa si Programul de sustinere a intreprinderilor mici si mijlocii si a intreprinderilor mici cu capitalizare de piata medie IMM INVEST ROMANIA”.

*Raportul

Nota: Aceasta rubrica este destinata zvonurilor. Luati informatiile ca atare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole