Grid star
banci

DATORIA PUBLICA: DATELE BNR - Aproximativ jumatate din necesarul de finantare este destinat acoperirii deficitului bugetar. Ce se intampla in contextul actual (Document)

Banca Nationala a Romaniei arata in Raportul asupra stabilitatii financiare ca ponderea datoriei publice in PIB a depasit pragul de 50 la suta si se situeaza la 50,3 la suta la martie 2022, respectiv la nivelul de 593,9 miliarde lei. Pentru anul urmator este estimata o valoare de 52 la suta (Banca Mondiala, aprilie 2022).

Necesarul de finantare este estimat la 11 la suta din PIB pentru anul 2022, marginal sub nivelul de la finalul anului 2021 (11,2 la suta). Aproximativ jumatate din necesarul de finantare este destinat acoperirii deficitului bugetar. Potrivit Bancii Centrale, in contextul actual, marcat de temperarea revenirii economice, presiuni inflationiste in crestere, deficit bugetar ridicat si riscul geopolitic in ascensiune, costul de finantare pentru Romania a inregistrat cel mai mare nivel din regiune si s-a situat la 5,86 la suta in luna aprilie 2022, respectiv la 7,2 la suta in a doua parte a lunii mai 2022. Aceasta evolutie s-a reflectat in majorarea importanta a cheltuielilor cu dobanzile in primul trimestru al anului (+61 la suta comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut).

Zona euro

Imbunatatirea ritmului de implementare a reformelor structurale ar fi de natura sa influenteze pozitiv si procesul de integrare a Romaniei in zona euro. Rapoartele de convergenta ale BCE si CE pentru anul 2022 au evaluat gradul de indeplinire a criteriilor pentru adoptarea monedei euro (stabilitatea preturilor, deficitul bugetar, cursul de schimb, ratele dobanzilor pe termen lung), Romania neindeplinind niciunul dintre aceste criterii de convergenta.
„Avand in vedere climatul economic dificil, in majoritatea statelor s-au inregistrat progrese limitate privind respectarea criteriilor de convergenta. Totodata, luand in considerare dezechilibrele macroeconomice, CE a selectat Romania pentru o analiza aprofundata in cadrul Raportului privind Mecanismul de Alerta 2022, evidentiind in plus aspecte legate de pozitia externa si de competitivitatea costurilor. La polul opus, Croatia este singura tara care indeplineste toate criteriile de convergenta economica si juridica pentru adoptarea monedei euro, acest stat avand intentia de a realiza trecerea la euro incepand cu 1 ianuarie 2023”, potrivit BNR.

*Raportul BNR

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani