DA PENTRU VOUCHERE DE VACANTA IN MEDIUL PRIVAT – Comisia condusa de ex-ministrul Muncii si-a dat acordul. Inca 4 milioane de persoane ar putea beneficia de tichete (Document)

455

sursa foto: facebook Guvernul Romaniei

Un nou pas pentru acordarea voucherelor de vacanta si in mediul privat. Proiectul de lege, adoptat deja de Senat si aflat in prezent in Camera Deputatilor, a primt un nou aviz pozitiv, dupa cel al Comisiei pentru drepturile omului. Este vorba despre Comisia pentru Administratie Publica si Amenajarea Teritoriului condusa de fostul ministru al Muncii, Marius Budai (foto).

Potrivit proiectului aflat in Camera, 4,2 milioane de angajati din sectorul privat vor beneficia de vouchere de vacanta suportate din bugetul de stat, in valoare de 1.450 lei/anual, daca legea va fi votata.

Potrivit initiatorilor, efortul bugetar este de circa 6,09 miliarde lei. In expunerea de motive se arata ca in Romania, costul fiscal pe angajat, de 40,85%, este cel mai ridicat din Uniunea Europeana, unde se inregistreaza o medie de 26% – 27%. In Romania, 25% reprezinta doar contributia la CAS, la care se adauga 10% impozitul pe venituri din salarii si alte taxe. Fiscalitatea ridicata atrage dupa sine si un grad de colectare redus.

Incasarile statului

Se arata ca la CAS, statul incaseaza doar 80% – 85% din totalul sumelor. In aceste conditii, potrivit initiatorilor, este necesara identificarea de parghii legislative prin care presiunea fiscala sa devina cat mai redusa si care sa incurajeze incheierea de contracte de munca:
De exemplu, pentru sectorul bugetar a fost instituita masura prin care angajatii beneficiaza, printre altele, si de vouchere de vacanta in suma de 1.450 lei anual, Voucherele de vacanta reprezinta si un mijloc prin care salariatii isi refac puterea si capacitatea de munca si, astfel, inregistreaza o productivitate crescuta a muncii. Consideram ca acest mecanism poate fi extins si pentru cei 4,2 milioane de angajati din sectorul privat, astfel incat sa poata beneficia de vouchere de vacanta suportate din bugetul de stat, in valoare de 1.450 lei/anual, din sumele cu care acestia contribuie deja sub forma impozitului pe venit si/sau CAS”.

Se va plati CAS

Potrivit unui proiect pus recent in transparenta decizionala de catre ministerul de Finante, valoarea voucherelor de vacanta creste de la 1.450 lei la la 1.600 de lei, insa nu toti bugetarii vor beneficia de tichete. Se va plati insa contributia de asigurari de sanatate (CAS) de 10%. Potrivit documentului, voucherele se vor acorda doar pentru cei cu un salariu de pana in 8.000 de lei net.

*Cititi aici varianta adoptata de Senat

Ultimele articole