SE CERE MODIFICAREA CODULUI FISCAL – Consiliul Economic si Social si Consiliul Legislativ au avizat favorabil initiativa legislativa pentru revenirea la cota de TVA de 9% pentru zahar (Document)
Majorarea TVA la 19% pentru produsele care au continut ridicat de zahar a intrat in vigoare la inceputul acestui an, insa deja se cere schimbarea noilor prevederi din Codul Fiscal.
Astfel, proiectul de lege aflat in Senat pentru renuntarea taxei pe zahar si revenirea la TVA la 9%, fata de 19% cat a devenit dupa recentele modificari legislative, a primit doua avize favorabile. Consiliul Legislativ condus de Florin Iordache (foto) si Consiliul Economic si Social au dat unda verde initiativei legislative pentru modificarea art.291 alin.(2) lit.e) din Legea 227/2015 privind Codul fiscal care stipuleaza o cota redusa care se va aplica pentru hrana pentru albine.
Din 2024 s-a majorat TVA-ul la 19% pentru produsele care au continut ridicat de zahar, printre acestea numarandu-se si hrana pentru albine. Initiatorii arata ca mierea si celelalte produse ale stupului sunt purtatoare de TVA de 9%, la fel ca si produsele alimentare precum laptele, branza, carnea, ouale. Diferenta consta in faptul ca doar albinele sunt hranite cu produse ce au la baza zaharul adaugat, produse al caror TVA a crescut la 19%, aceast lucru fiind o anomalie cu impact direct in costul de productie al mierii al fermierilor romani, sustin initiatorii.
Consiliul Legislativ, in avizul favorabil, cere ca initiatorii sa ceara si avizul Guvernului:
"Prezenta propunere legislativa are ca obiect de reglementare modificarea art. 291 alin. (2) lit. e) pct. 3 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, cu privire la aplicarea cotei reduse de TVA de 9% asupra bazei de impozitare in cazul hranei pentru albine, masura considerata de initiatori ca fiind vitala pentru apicultura din Romania. In raport de continutul prezentei propuneri legislative, devin incidente dispozitiile art. 111 alin. (1) teza finala din Legea fundamentala, cu referire la obligativitatea solicitarii punctului de vedere al Guvernului in cazul initiativelor legislative care implica modificarea prevederilor bugetului de stat”
Stimulente acordate fermierilor
In expunerea de motive se arata ca prin acordarea de stimulente fermierilor, legea ar sustine o agricultura sustenabila si ar ajuta la mentinerea echilibrului ecologic:
"Biologic, in vederea sustinerii sustenabilitatii speciei, albinele nu se pot hrani cu altceva decat cu zahar sau derivate (zahar adaugat), in afara sezoanelor de cules activ de nectar. Romania ocupa locul 2 in Europa, avand un efectiv de familii de albine semnificativ, detinute de peste 32.000 de fermieri/apicultori care vor fi in imposibilitatea de a achizitiona produsele/alimentele, hrana pe baza de zahar procesat/adaugat din cauza TVA-ului crescut.
In contextul creat de razboiul din Ucraina, importurile de miere efectuate fara taxe au blocat stocuri mari de produse apicole, fermierii fiind expusi unei crize fara precedent, iar aceasta masura ar pune capat dezvoltarii si poate existentei apiculturii in Romania.
Incurajarea productiei romanesti cu referire la fermieri/apicultori romani prin includerea exceptiei (ca si in cazul cozonacului si a biscuitilor) alimentelor de baza de zahar (peste 10g/100g produs) in hrana albinelor ar reprezenta o masura binevenita.
Astfel, prin aceasta initiativa legislativa se doreste mentinerea cotei de TVA de 9% in cazul produselor destinate consumului animale (albine) pe baza de zahar adaugat ca si masura vitala pentru apicultura din Romania”.